Душану Ковачевићу уручена Повеља за животно дело УКС

БЕОГРАД: У оквиру Трибине "Француска 7", на истоименој београдској адреси Удружења књижевника Србије, јуче је одржано ауторско вече Душана Ковачевића, саопштили су из УКС.
s
Фото: Youtube Printscreen

 Књижевник је представо своје стваралаштво, а приказан је и документарни филм о овом нашем академику. Била је ово прилика и да Милош Јанковић, председник Удружења књижевника Србије, Ковачевићу уручи Повељу за животно дело, најзначајније признање овог Удружења.

Душан Ковачевић, савремени српски драмски писац, сценариста, позоришни и филмски редитељ, написао је, поред осталог, најбоље српске драме, међу којима и: "Маратонци трче почасни круг" (1973), "Радован Трећи" (1973), "Ко то тамо пева" (1980), "Балкански шпијун" (1983), "Професионалац" (1990)... По сценаријима Душана Ковачевића снимљени су многи филмови, као на пример: "Ко то тамо пева" (1980, режија С. Шијан), "Маратонци трче почасни круг" (1981, режија С. Шијан), "Балкански шпијун" (1984, режија Д. Ковачевић и Б. Николић), "Сабирни центар" (1990, режија Г. Марковић), "Урнебесна трагедија" (1995, режија Г. Марковић), "Подземље – Андрграунд" (1995, режија Е. Кустурица), "Професионалац" (2003, режија Д. Ковачевић)...

Само у београдским позориштима одиграно је више од 3.000 представа које је гледало преко два милиона гледалаца.

Дела Душана Ковачевића играна су у више од 130 иностраних позоришта и преведена су на двадесет пет светских језика.

Академик Душан Ковачевић је добитник готово свих домаћих и изразито значајних страних признања и награда за драме и сценарија, а награђен је и "Златном палмом" за најбољи филм на Филмском фестивалу у Кану, као и двема наградама за најбољи сценарио на Филмском фестивалу у Монтреалу. Наш најзначајнији драмски писац је лауреат награде "Иво Андрић" за укупан животни допринос српској књижевности.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести