Емсури Хамзић уручена награда „Кочићево перо”

Књижевници Емсури Хамзић јуче је уручено Кочићево перо за пролеће 2021, за књигу изабраних и нових прича „Скарабеј од жада”, објављену под окриљем новосадске „Агоре”.
emsura
Фото: Драган Којић, Никола Вукелић, Емсура Хамзић и ненад Шапоња, фото. Дневник (М. Стајић)

„ Њене приче пружају читаоцу чак и оном најзахтјевнијем и најпробирљивијем, тренутке истинског задовољства. Оне  подстичу бујице мисли и покреће низ питања о смислу човјекове егзистенције у свевремену, али и савремености, у ковитлацу историјских превирања, која често грубо поништавају најплеменитија настојања и уносе немир, очајање, бесперспек- тивност и од којих је једини лек може пронаћи – у љубави”, образложио је одлуку жирија његов члан, писац Никола Вукелић, на пригодној свечаности уприличеној у Дигиталном омладинском центру Градске библиотеке у Новом Саду.

Говорећи о награђеној књизи и њеној ауторки, главни уредник „Агоре” Ненад Шапоња открио је да се, читајући Емсуру Хамзић, често присети Борхесовог прозног дискурса. „Она говори о вечним стварима, али је писац граничних стања, јер њени јунаци лутају изван, изнад или испод онога што зовемо конвенционалне реалност”, навео је Шапоња, док је директор Градске библиотеке Драган Којић у контексту особеног читалачког искуства апострофирао три приче из „Скарабеја од жада”: „Позив”, „Смарагдни град” и „Људи од књига”. Иначе, поред прозе, Емсура Хамзић - своје слово захвале посветила је Петру Кочићу – пише и поезију, драме и есеје, а важан део списатељског ангажмана добитнице Кочићевог пера везан је за најмлађе читаоце. Њена су дела превођена на више језика и добитница је низа књижевних признања, попут награде „Милица Стојадиновић Српкиња” за књигу песама „Златна грана“, док су јој за збирку „Семирамидин врт“ уручени Печат вароши сремскокарловачке и награда Бранковог кола.   

М. С.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести