Еротски цртежи мушкараца из 50-тих Ендија Ворхола

ЊУЈОРК: Еротски цртежи мушкараца, које је радио Енди Ворхол током 50-тих година прошлог века, биће први пут приказани у књизи коју припрема Мајкл Дејтон Херман из Фондације Ендија Ворхола.
vorhol
Фото: Youtube Printscreen

Књигу, која ће се појавити у књижарама овога лета, насловљена је "Енди Ворхол: рани цртежи љубави, секса, чежње", а штампала је издавачка кућа "Ташен".

Колекција цртежа, која је припремљена да буде укључена у књигу, није до сада никада излагана због хомофобије са којом се уметник сретао када је цртао веома експлицитне еротске односе међу мушкарцима.

Ворхолова фондација припрема албум цртежа на тему љубави, секса и чежње који до сада нису никада штампани, нити излагани. Фондација ће штампати и веома опширну студију посвећену цртежима младића у веома интимним моментима са својим партнерима.

Ти цртежи су настали током 50-тих година прошлог века, док је Ворхол радио као веома успешни илустратор, борећи се да нађе углед као уметрник много пре него што су настали његови графички отисци филмских звезда, конзерви са супама и кутије са сапунима и сунђерима, који су му донели међународну славу и титулу највеће фигуре поп-арта.

Када је покушао да у Њујорку изложи своје еротске цртеже, суочио се са хомофобијом међу галеристима.

Херман из Фондације Ендија Ворхола је казао је је био "очаран цртежима које је радио Ворхол пре него је почео да слика своје моделе камером.

"Ови цртежи су зрачили неком осетљивом осећајношћу, коју камере нису могле да дочарају", оценио је Херман.

Око 20 ових цртежа који до сада нису били излагани биће приказани на изложби која се отвара у галерији Тејт модерн у Лондону у марту, у оквиру велике ретроспективе Ендија Ворхола.

У књизи, коју је припремио Херман, биће интервјуа које је давао Ворхол на почетку своје уметничке каријере, када није могао ни да сања да ће једнога дана његова слика "Двоструки судар" из 1963. године бити продата пола века касније за чак 105 милиона долара.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести