(ФОТО) ОТВОРЕН НОВОСАДСКИ САЈАМ КЊИГА: Мировић први примерак своје збирке поезије поклонио Милану Ђурићу

Песник Игор Мировић отворио је Сајам књига, који је у Хали 1 Новосадског сајма окупио око 60 излагача из земље и иностранства.
3
Фото: Дневник/ Ф. Бакић

"Мисија и ове смотре лепе речи је подстицање на размишљање и буђење оног најбољег у нама", поручио је председник Покрајинске владе, који је данас на „Лагунином” штанду промовисао и своју нову збирку поезије „У лавиринту”, а први примерак поклони је новосадском градоначелнику Милану Ђурићу.

Посетиоце на овогодишњем Сајму књига, који први пут организује кућа Инмедија Паблишинг, очекују премијерна издања, бројне промоције и специјална сајамска снижења – код појединих издавача и до 70 процената. Најављена су и бројни гости, међу којима су актуелни лауреат НИН-ове награде Стево Грабовац, добитник Награде „Тодор Манојловић” Фрањо Петриновић...

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

И ове године ће веома запажен наступ имати Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама који ће, фокус усмерити ка обележавању два велика јубилеја - двеста година од рођења Бранка Радичевића, и два века Летописа Матице српске, најстаријег књижевног часописа на свету континуираног трајања, који излази од 1824. године.

Акценат ће такође бити стављен и на издавачку делатност институција културе чији је оснивач или суоснивач Покраинска влада, од Српског народног позоришта, Културног центра Војводине „Милош Црњански“, Архива Војводине,  Покрајинског завода за заштиту споменика културе, МСУВ... до издања  завода за културу националних заједница.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић

Радно време Сајма књига биће током трајања манифестације, до 25. марта, од 10 до 20 часова, а улаз је бесплатан.

На отварању Сајма књига говорио је и новосадски градоначелник Милан Ђурић, подсећајући на то да нас је "његово величанство Књига" научило готово свему што знамо.

"Као и у прошлости, тако је и данас ид изузетног значаја улога издавача, хер од квалитета њиховог избора зависи и какве ћемо вредности усвајати", рекао је Ђурић, поручивши младима да "читају да би знали".

М. С.

Фото: Дневник/ Ф. Бакић
EUR/RSD 117.1527
Најновије вести