Горана Раичевић добитница награде "Никола Милошевић"

БЕОГРАД: Књижевница Горана Раичевић овогодишњи је добитник награде "Никола Милошевић" за књигу "Агон и меланхолија - живот и дело Милоша Црњанског", саопштио је Жири за доделу признања.
g
Фото: Ilustracija

Жири који је радио у саставу проф. др Зоран Пауновић, проф. др Богдан Лубардић и проф. др Зоран Димић нагласио је да је награђено дело "монолитна студија која на целовит и упечатљив начин осветљава живот и дело једног од наших највећих писаца."

Чврсто теоријско упориште и јасно успостављен контекст стваралаштва Црњанског полазишта су за критички компетентно промишљање књижевног опуса Милоша Црњанског и узбудљиву причу о његовом животу, наводи се у образложењу жирија.

Горана Раичевић редовни је професор на Филозофском факултету у Новом Саду, где предаје Књижевност српске модерне, Поетику Милоша Црњанског, Поетику Иве Андрића и Савремене књижевне теорије на Одсеку за српску књижевност.

Монографска студија "Агон и меланхолија: Живот и дело Милоша Црњанског" представља круну њеног рада и резултат дводеценијских изучавања фокусираних на књижевни и публицистички опус Црњанског, анализе и тумачења студија, есеја, научних радова и књига написаних о његовом делу, али и на проучавања историјског контекста – времена и прилика у којима је Црњански живео и стварао.

Горани раичевић ће признање бити уручено 9. фебруара у Клубу Радио-телевизије Србије, на свечаности на којој ће Радио Београд 2 уједно обележити 64 године постојања.

Радио Београд 2 установио је награду "Никола Милошевић" 2002. године и она се додељује за најбољу књигу у области теорије књижевности и уметности, естетике и филозофије.

Осим књиге Раичевић, жири је у најужи избор за овогодишњу награду уврстио и дела "Енциклопедизам и теорија романа" Предрага Петровића и "Емпедокле – о устројству света и људској судбини" Сандре Шћепановић.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести