Хари Потер и „Убити птицу ругалицу“ међу књигама које узнемиравају Американце

ЊУЈОРК: Осам од 10 "најспорнијих" књига које родитељи и уопште припадници друштвене заједнице у САД желе да се уклоне са полица књижара и библиотека, јесу оне које се односе на тематику у вези са ЛГБТ+ популацијом.
hari poter
Фото: pixabay.com

Како се наводи у годишњем извештају Америчког библиотекарског друштва (АЛА), то је до сада највећа забележена нетрпељивост према књигама које се баве ЛГБТ+ тематиком, преноси Ројтерс.

"Сведоци смо назадном тренду у односу на различитост и настојањима да се утишају гласови ЛГБТ заједнице и, заиста, да се ти гласови поново гурну у плакар", изјавила је Дебора Стоун, шефице одедељења АЛА за интелектуалне слободе.

Она је рекла да је то покушај да се оно што је у вези с ЛГБТ темама прогласи неодговарајућим за младе, чак и када одговара њиховом узрасту.

На врху листе су "Џорџ" Алекса Жиноа о младој транс девојци и "Над магентом: Трансродни тинејџери говоре отворено" Сузане Куклин.

Како наводи Ројтерс, примедбе на ове књиге засноване су на верским убеђењима и на традиционалним погледима на породицу.

На трећем месту је "Последња недеља увече са Џоном Оливером представља дан у животу Марлона Бунда“.

пародија књиге за децу "Дан у животу Марлона Бунда" Карен и Шарлоте Пенс, супруге и ћерке потпредседника САД Мајка Пенса, познатог по конзервативним ставовима.

Шефица организације ГЛААД Сара Елис изјавила је да није изненађена оваквим примедбама.

"Суочени смо последњих година са алармантним и добро документованим порастом анти-ЛГБТ реторике, политикама и насиљем", рекла је Сара Елис Ројтерсу.

Она је навела да инклузивне књиге говоре ЛГБТQ породицама и њиховој деци о значају односа према другима и позивају на љубазност и прихваћање других. "Нема ништа спорно у томе", истакла је Сара Елис.

На листи спорних књига су, између осталих, и романи о Харију Потеру Џоан Роулинг и "Слушкињина прича" Маргарет Етвуд.

Ројтерс подсећа да су се на ранијим листама књига чија се забрана тражила у школама и библиотекама нашла и култна дела америчке књижевности "Знам зашто заточена птица пева" Маје Ангелоу, "О мишевима и људима" Џона Стајнбека и "Убити птицу ругалицу" Харпер Ли.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести