ИГОРУ МАРОЈЕВИЋУ „ЗЛАТНИ СУНЦОКРЕТ” Kако прелазимо границе и како границе пролазе кроз нас

Прозаиста Игор Маројевић лауреат је награде „Златни сунцокрет”, коју за најбоље књижевно остварење у протеклој години додељује компанија „Витал”. По одлуци жирија, који су творили Драган Јовановић Данилов, Милица Вучковић и Владимир Гвозден, Маројевићева збирка прича „Гранична стања”, објављена под окриљем куће „Дерета”, издвојила се у посматраној продукцији „због уверљивог приказа савремености,  лакоће приповедања, особене духовитости и ироније”.
r
Фото: Youtube Printscreen / Radio Televizija Herceg Novi

Пред нама је зрело књижевно дело, луцидно, снажно, привлачно и самосвесно, дело у којем су све врлине Маројевићеве прозе достигле свој врхунац”, навео је жири у образложењу.

У збирци „Гранична стања” Маројевић је мирним гласом исписао пет напетих прича о томе како ми прелазимо границе и како границе пролазе кроз нас. При томе су  у његовим причама цинизам, иронија, фарса и лакрдија присутни „колико је потребно да се произведе довољна количина комике као својеврсне анестезије од увиђања да је у овој књизи све проклето стварно”.

Фото: промо

Сам Маројевић, говорећи о јунацима своје књиге, упозорава да „живимо у привиду нормалности, која је јако порозна”. „На основу понашања људи не можемо да видимо са колико конфликтних особа смо окружени” ”, каже Маројевић. „Има много увежбаних психопата који су љубазни, научили су када треба да се осмехну, да покажу лажну емпатију, а заправо врше контролу над другим људима֨.

- „Виталова награда“ за мене мора имати посебан значај, јер сам рођен у Врбасу а од свих фирми у којима је имао посао, мој одавно упокојени отац је најдуже радио у тој фабрици. Живели смо и у стану који је породица добила од „Витала“ док га он, почетком седамдесетих, због промене посла и града није вратио.

Ову награду доживљавам и као свој симболички повратак родном месту. Четврти пут је да се моја књига нашла у најужем избору за „Виталову награду“ а драго ми је што су награђена баш Гранична стања, као збирка приповедака и новела, можда најнекомерцијалног жанра којим сам пре двадесет седам година започео прозну каријеру. Саопштење жирија је истински темељна и подробна критика којим је моје, како наслов сугерише, најризичније дело, више него прикладно препоручено најширој публици, рекао је Игор Маројевић за Дневник.

Подсетимо, Награда „Златни сунцокрет“ за књигу године додељује се двадесет и седми  пут, а међу досадашњим добитницима су и Иван В. Лалић, Радослав Петковић, Милован Данојлић, Давид Алабахари, Драгослав Михаиловић, Војислав Карановић, Горан Петровић, Слободан Владушић, Угљеша Шајтинац, Драго Кекановић, Светлана Слапшак, Енес Халиловић, Драган Великић, док је лане признање добио Владимир Кецмановић за роман „Кад ђаволи полете”.  Овогодишњем, лауреату Игору Маројевићу „Златни сунцокрет” ће бити уручен током фебруара на посебној пригодној свечаности у Београду. 

М. С.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести