Изабрани лауреати књижевне награде “Невен“

БЕОГРАД: Песник Пеђа Трајковић, илустратор Душан Павлић и ауторка Чедомила Маринковић овогодишњи су лауреати књижевне награде “Невен“ коју додељује организација “Пријатељи деце Србије“, саопштила је данас дирекција догађаја.
Neven za 2020
Фото: Креативни центар

Награду у категорији белетристике добио је Пеђа Трајковић за књигу “Ево зашто гавран личи на писаћи сто“.

По речима жирија за белетристику који чине Јелена Панић Мараш, Бранко Стевановић и Душан Поп Ђурђев, ова збирка песама “не открива експлицитно ову везу, премда у изворном радовицевском смислу позива на маштање“, као и то да “хуморним и нонсенсим слојем у најбољој могућој мери осведочава виталност, али и критички потенцијал савремене српске поезије за децу“.

Признање у категорији илустрације добио је Душан Павлић за илустрацију серијала књига “Океан од папира“, одлучио је жири у саставу Монике Ланг, Мање Радић Митровић и Славимира Стојановића, који наводи да су Павлићеве илустрације “амбициозан, али врхунски спроведен пројекат“ и “мајсторски ненаметљиве“.

“Вештина и лакоћа којом је Павлић обогатио странице ових књига говоре о његовој несвакидашњој способности да свој ликовни израз у потпуности подреди књижевном делу, пронађе танану нит која спаја ликовно и натративно, стварајући на тај начин још један нови свет отворен за све читаоце... Илустрације се одлично уклапају и у целокупан уметнички правац дизајна ових књига, од избора типографије и гаме загаситих тонова до правилно одређене врсте папира и беспрекорног тврдог повеза“, наводи се у образложењу жирија.

У категорији популарне науке одабрана је књига “Јевреји у Београду“ ауторке Чедомиле Маринковић.

“Писано јасно, непосредно и свеобухватно, ово дело лагано уводи младог читаоца у историју, етнологију и културу једног народа који је дуго делио судбину града на ушћу Саве у Дунав”, наводи стручни жири у образложењу.

Додела награда лауреатима је биће уприличена 7. октобра у Свечаној сали Скупштине града Београда, традиционално у току Дечије недеље.

Доделу награде подржало је Министарство за бригу о породици и демографију и Министарство културе и информисања, као и Скупштина града Београда.

Награда “Невен“ установљена 1955. године у циљу подстицања стваралаштва за децу и афирмације аутора и најуспешнијих остварења за најмлађе.

Додељује се у три категорије: белетристика, илустрација књиге - сликовнице и популарна наука, а чине је повеља чији је аутор Душан Петричић и новчани износ.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести