Изашла књига песама глумца Радослава Миленковића

БЕОГРАД: Нова књига песама познатог глумца и редитеља Радослава Миленковића "Празна гнезда“ управо је објављена у издању београдске куће "Архипелаг“ у едицији "Елемент“, саопштио је тај издавач.
s
Фото: Youtube Printscreen

Колекција поезије свестраног уметника, који је већ објавио три збирке, доноси љубавне песме у којима се говори непосредно и искрено, кроз јака осећања и снажне песничке слике.

Говорећи тихо и једноставно, Миленковић обликује сугестивне и живе слике целовите приче о љубави и њеним појавним облицима, наводе из "Архипелага“.

Књижевница и песникиња Јелена Ленголд, чија дела је објавио такође „Архипелаг“, истиче да је нова збирка једна храбра књига, што је њена прва одлика.

"Храбра је стога што не скрива ништа, ниједну емоцију, ниједну огољену мисао, не скрива патњу, највећи табу модерног времена, не скрива бол ни стрепњу. Речју, ова се књига, вишеструко талентованог Радослава Миленковића, изложила читаоцу, на милост и немилост, на исти онај начин на који Миленковић и иначе у уметности функционише - потпуно, читавим својим бићем и без задршке“, објашњава Ленголдова.

Ауторка награђиване збирке прича „Вашарски мађионичар“ посебно наглашава стишани, истрајни и сугестивни песников говор о љубави.

"Пред вама је једна тиха и интимна књига о љубави, изговорена у овом свету у коме је љубав побегла у дубоку илегалу, пред ужасима свакодневице. Ово је дело које се бави душом и њеном лепотом, у кобним временима“, наговестила је списатељица поезију свог колеге.

"Мада, ако знамо древни поетски аксиом да нема срећне љубави, онда знамо и то да је свако време неминовно кобно по љубав, и зато, оно што је изван љубави, заправо, и нема значаја. У том ванвременском простору живи и дише нова поетска збирка аутора“, закључила је Ленголдова.

Радослав Рале Миленковић (1958, Нови Сад), дипломирао је глуму на Академији уметности у Новом Саду у класи професора Бранка Плеше, док је позоришну и радио режију завршио на Факултету драмских уметности у Београду, у класи професора Дејана Мијача.

Објавио је књиге поезије "Тачка. Пепео. Поезија” (1982), “Крхотине” (1993) и “Тајни тунели” (2018).

У последњем периоду као глумац је активан у разним пројектима малог и великог екрана, у ТВ серијама “Шифра Деспот”, “Војна академија”, Жигосани у рекету”, “Беса” и “Убице мог оца”.

Биће виђен ускоро и у домаћим филмовима “Небеса” Срђана Драгојевића и “Игра” Ане Лазаревић, а у тренутно режира чувени комад "Вишњик" Антона Павловича Чехова у Српском Народном позоришту у Новом Саду, чија ће премијера бити у мају.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести