Карл Маркус Гаус отвара 62. Сајам књига

БЕОГРАД: Под слоганом "Кључ је у књигама", 62. Међународни београдски сајам књига окупиће од 22. до 29. октобра више од 450 домаћих и страних издавача, гости у фокусу биће руски писац Јевгениј Водоласкин и немачки писац Марсел Бајер, а Сајам отвара аустријски аутор Карл Маркус Гаус.
Sajam knjiga 2017
Фото: Tanjug

Земља почасни гост овогодишњег Сајма књига је књижевност на немачком језику, а заједничким наступом - програмом "Четири земље један језик" представиће се Немачка, Аустрија, Швајцарска и Лихтенштајн.

Посетиоцима ће бити предочено око 1.000 књига савремених аутора из све четири земље, од чега, захваљујући сарадњи са Сајмом књига у Франкфурту и Главним удружењем аустријских књижара, премијерно чак 350 наслова.

Амбасадор Немачке у Србији Аксел Дитман најавио је долазак 20 аутора, који ће свој рад, осим на Сајму, представити и на више локација у центру Београда, а са посебним поносом скренуо је пажњу на гостовање нобеловке Херте Милер, која ће имати књижевно вече и у Југословенском драмском позоришту 23. октобра.

Амбасадор Аустрије Јоханес Ајгнер је, најавивши да ће Маркус Гаус отворити Београдски сајам књига, рекао да је он повезан са Србијом на више начина - његови родитељи су "фолксдојчери" из Футога, а сам Гаус се залагао да писци попут Андрића, Киша, Тишме буду препознати на немачком говорном подручју као значајни за светску књижевност.

Филип Ге, амбасадор Швајцарске у Србији, оценио је да је заједнички наступ четири земље показатељ њихове одличне сарадње, као и све веће потребе да се "чује и чита немачки језик".

Он је додао да је у Швајцарској присутна нова генерација писаца која показује храброст и склоност експериментисању, изненађујући и изазивајући својеврсну револуцију која све више привлачи читаоце, а Сајам књига ће бити прилика да се и београдска публика упозна са некима од њих.

Програм "Четири земље један језик" отвориће 23. октобра амбасадори Немачке, Аустрије и Швајцарске, манифестацијом "Необична географија", а гости Сајма биће и Владимир Каминер, Јан Вагнер, Фолкер Кучер, Инго Шулце, Арно Камениш, Дана Григорчеа, Мелинда Нађ Абоњи, Јонас Лишер, Тереза Преауер, Валентин Гребнер, Катрин Регла.

Председник Одбора Сајма књига Зоран Аврамовић је, поред већ познатих програма "Стваралаштво младих", "Арена од речи", "Шта књига чини мени", најавио новину - "Град гост", а ове године то ће бити Нови Сад.

Уредник програма Драган Хамовић је скренуо пажњу на концепт Сајма који представља спој високе и масовне културе и рекао да ће изложбама, трибинама и дискусијама бити обележено висе годишњица: 800 година од крунисања Стефана Првовенчаног, 250 година Филипа Вишњића, 170 година "Горског вијенца", 150 година од смрти Шарла Бодлера, 125 година Иве Андрића.

Биће обележен и век од смрти Милутина Бојића и Владислава Петковића Диса, 50 година Маркесовог романа "100 година самоће", 50 година романа "Дервиш и смрт" Меше Селимовића и деценију без Николе Милошевића и Стевана Раичковића.

Разговори на Платоу биће посвећени темама "Шта да радимо с ћирилицом?", "Његош и ми", "Иво Андрић, спорови и неспорне ствари", "Србија и распад Југославије", "Век геноцида над Србима".

У сарадњи са "Трећим тргом" биће представљен низ програма "Фестивала литературе европског Медитерана" уз учешће грчких и српских писаца, а у оквиру сегмента "Ођеци српске књижевности" предвиђен је програм "Сусрет са немачким славистима" и "Српска књижевност у Украјини".

Програм за децу под називом "Нове игре пет петлића" биће у знаку Александра Вуча поводом 120 година од пишчевог рођења.

Аврамовић истакао велико интересовање издавача за учешће на овогодишњем Сајму.

Биће додељено девет награда, школски дан је 26. октобар, породични дани 23. и 24. октобар, а цене улазница су исте као и прошле године.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести