Књига "78 дана апокалипсе" награђена специјалним признањем

БЕОГРАД: Књига "78 дана апокалипсе - истина оптужује", о НАТО бомбардовању Савезне Републике Југославије и несрећи која је задесила српски народ, са уводним ставом председника Србије Александра Вучића, представљена је на овогодишњем Међународном сајму књига у Београду.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Издавачи књиге, награђене специјаним признањем жирија Сајма, чија је промоција најављена за новембар су Асоцијација српска веза из Београда и издавачка кућа Прометеј из Новог Сада.

Уредник предговора књиге и њен аутор Александар Влајковић рекао је, како стоји у предговору, да је више од стотину аутора својим текстовима практично написало књигу која ће представљати запис за историју, и својеврсни "документ за вечно сећање на трагедију која се догодила српском народу".

Наравно, међу ауторима су били и веома надарени, они који се писаном речју професионално баве, попут Нобеловца Петера Хандкеа, највиших официра НАТО снага и наших генерала или истакнутих новинара који су извештавали о трагедији која се догодила. Запажено место у књизи имају и исповести оних који су изгубили најближе или учесника сведока трагичних догађаја, наводи се у предговору књиге.

Истиче се да су аутори, "понесени ставом државе која је бомбардовање наше земље назвала по први пут НАТО агресијом и која је започела обележавање сећања на трагедију и жртве агресије", чињеницама указали да је извршен злочин без преседана.

Аутор књиге председника Александра Вучића наводи као најзаслужнијег за обележавање сећања на жртве агресије и "називање ствари правим именом", а прилог предговору дали су и министар спољних послова Србије Ивица Дачић и патријарх српски Иринеј.

Издавачи најављују и енглеско издање књиге које ће, како кажу, бити подељено бројним председницима држава, истакнутим јавним личностима, библиотекама, медијима...

Књига је од националног значаја, каже уредник, и додаје да је по среди предочавање сведочанства о вредностима које Србија брани.

У књизи се посебно указује на значај теме Косова и Метохије за српски народ, на шта, по речима Влајковића, упућују и аутори, са све поруком да је у ствари отимање Косова био циљ "инсценираног сукоба".

Књига, закључује се у предговору, носи важну поруку - "осиромашени уранијум треба забранити, јер је опаснији од атомске бомбе, а оно што се догодило српском народу, не би смело да се понови било где и било коме у свету".

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести