БЕОГРАДСКИ САЈАМ КЊИГА У фокусу дела Киша, Павића и Давича

Под слоганом “Писмо = глава“, сутра ће бити отворен Међународни београдски сајам књига, наша најпознатија сајамска манифестација посвећена литератури, која ће бити одржана 64. пут и трајати до 27. октобра, у халама Београдског сајма.
Sofija Lundberj biće u subotu, 26. oktobra gošća Novog Sada Foto privatna arhiva
Фото: Софија Лундберј биће у суботу, 26. октобра гошћа Новог Сада Фото приватна архива

Као и сваке године, мноштво издавача и излагача ће учествовати на овом сајму. Најављено је пет стотина директних излагача, од којих је шездесет из иностранства, а земља почасни гост сајма ове године је Египат.

Поред прегледа домаће и иностране књижевне продукције, током сајма се нуде и бројни попусти приликом куповине књига, а сајамски дани ће и овог пута протећи у бројним промоцијама и трибинама повећеним многим познатим писцима. Ове године у фокусу ће бити живот и дело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, чије се годишњице обележавају током 2019. Такође ће посебни програми бити посвећени великом јубилеју - осам векова аутокефалности Српске православне цркве.

Као гости овогодишњег Сајма књига најављени су, поред осталих, књижевници Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Наше издавачке куће већ су уобичајиле да најплоднији период њихове продукције буде управо у време сајма, и труде се да списак нових наслова што више употпуне до почетка. О томе сведоче и њихове најаве пред сајам.

Након што је прошле године понео титулу Издавача године, “Прометеј” је и за овај сајам припремио око стотину наслова, међу којима је тек неколико поновљених, старијих издања, а остало су први пут публикована дела. Посетиоци сајма ће имати прилику да виде пет нових наслова из едиције „Популарна лингвистика“, десет у едицији “Србија 1914–1918”, пет наслова белетристике у едицији “Река…” Осим нових издања, на њиховом штанду биће изложено више стотина наслова са великим сајамским попустом. “Прометеј” ће представити и “Дневник од 1912. до 1918”  Станислава Кракова, затим занимљиво дело Виславе Шимборске “Необавезна лектира“, „Српски речник синонима“ Павла Ћосића, и још низ осталих нових наслова у издању ове куће.

„Православна реч“ је за сајам објавила књигу  „Споменица присаједињења 1918–2018 – круна вековне борбе за ослобођење и уједињење“

Новосадска издавачка кућа „Православна реч“ је за овај сајам објавила књигу групе аутора „Споменица присаједињења 1918-2018  - круна вековне борбе за ослобођење и уједињење“, затим “Светосавље и философија живота“ Богољуба Шијаковића, “Полен и чар“ Благоја Баковића, “Србија која ми недостаје” Драгана Боснића и Рајка Петрова Нога, као и “Мождани удар - Песме и записи” Рајка Петрова Нога, „Занатски дом“ Ђорђа Сладоја, и „Даноноћник 2: записи, коментари, изреке, мале приче, песме у прози, есејчићи, сећања и разни осврти“ Мира Вуксановића. 

Близу педесет нових наслова представиће „Академска књига“ из Новог Сада, проглашена за најбољег издавача Београдског сајма књига 2017. Студије из разних области, есеји, радови, али и белетристика, могу се наћи међу новообјављеним књигама. Поред првог тома „Дневника 1942-2001“ Александра Тишме, штампан је и Зборник радова „Другост Ласла Вегела“, с међународне научне  конференције о делу овог нашег писца, као и друго издање његовог романа „Неопланта или Обећана земља“, а такође и роман „Дијаспора и друге ствари“ Давида Албахарија. „Академска књига“ објавила је и монографију с речником „Српске сливенице“ Ранка Бугарског, као и монографију „Јасеновац“ Иве Голдштајна, књигу „Догодило се у Ечки“ Тибора Варадија, насталу на основу списа из породичне адвокатске канцеларије, основане крајем 19. века, такође и студију „Карлос Фуентес у потрази за идентитетом“ Бојане Ковачевић Петровић.  

Жанровски су различите и књиге страних аутора, међу којима је и позната студија „Проблеми поетике Достојевског“ Михаила Бахтина, Солжењицинов роман „Архипелаг Гулаг 1918-1956 I-III“, и Ибзенова историјска драма „Цар и Галилејац“. Ту је и историјски осврт„Србија и Турска у деветнаестом веку“ Леополда Ранкеа, а „Академска књига“ издваја и поглед на нашу културу и књижевност, у књизи „Култура јужних Словена“ Герхарда Геземана.       

На штанду “Психополис института“ из Новог Сада биће изложене и нове књиге овог издавача, као и ранија издања из области психологије, психотерапије, васпитања, и партнерских односа. Нова је књига “Осетљиво дете” Елејн Арон, затим „Психологија моде“ Керолин Мер, “Психологија вршњачког насиља” Питера К. Смита, “Психологија поверења”

Кена Џ. Ротенберга, “Зашто верујемо људима?” Тода Б. Кашдана, “Интернет генерација” Џин Твенги, „Одважно свој“ Брене Браун, “Смрт новца” Џејмса Рикардса, и “Супервизија и коучинг у трансакционој анализи” Труди Њутон и Хилари Кохрејн.

“Архипелаг” подсећа да је, између два Београдска сајма књига, објавио преко педесет нових и обновљених издања у различитим издавачким форматима, како наводи Гојко Божовић, директор те издавачке куће. Он издваја неколико капиталних књига, међу којима посебно место имају две књиге из историографије: историја Европе и света од 1875. до 1914. године коју је у књизи “Доба царства“ изложио Ерик Хобсбаум и историја Европе у доба нацистичке владавине - “Хитлерово царство“ савременог историчара Марка Мазовера. “Две књиге доживљавају светску премијеру изван језика на којима су написане. Једна је нови роман Давида Гросмана ’Живот се са мном много поиграо’, а друга је књига прича великог италијанског писца Клаудија Магриса ’Закривљено време у Кремсу’.

Ту је и неколико романа писаца који представљају неке од најзначајнијих гласова нове српске књижевности. “Архипелаг” је објавио нове романе двоје добитника Европске награде за књижевност, „Јегермајстер” Дарка Тушевљаковића и „Откако сам купила лабуда” Тање Ступар Трифуновић. Божовић помиње и први роман Нине Савчић „Власник свега нашег”, као и “Моје” Срђана В. Тешина, „Отров, банка и треће писмо” Младена Вуруне и „Несрећни краљ говори” Николе Моравчевића.

Издавачко предузеће „Просвета“ представиће око 40 нових наслова из овогодишње продукције, у години јубилеја у којој обележава 75 година постојања. У “Просвети” издвајају књиге “Доксат – неимар барокног Београда” аутора Жељка Вука, посвећену Николи Доксату де Морезу, команданту Лоренских оклопника и војном инжењеру, градитељу Београда с почетка 18. века. Ту је и роман “КунБаја” Тање Павишић, затим “Поруке са Трга” Драгана Миленковића, “Врачев шегрт - тројански коњ одрживог развоја” Маре Кнежевић-Керн, “Крвави ранч” младог аутора Филипа Марковића, “Северни булевар”Данила Штрпца, и друге.

Чак 80 нових наслова најављује “Лагуна” и подсећа да су, у претходних 12 месеци, објавили 372 нове књиге, а с поновљеним издањима укупно 540 наслова. Више од 4.000 књига биће понуђено читаоцима на штандовима у халама 1 и  4, а у “Лагуни” додају и да ће шездесетак писаца током сајамских дана потписивати своје књиге. “Лагунини” аутори Дејвид Ван и Софија Лундберј, биће гости овогодишњег сајма, као и Ведрана Рудан и Гоце Смилевски. Софија Лундберј ће 26. октобра, посетити и Делфи књижару „Јован Јовановић Змај“ у Новом Саду, и од 12 сати потписивати књиге.

Из овогодишње продукције “Дерета” издваја капитално дело светске књижевне критике “Биографиа литерариа“ С. Т. Колриyа, и прво српско издање култног романа XX века “Дуга гравитације“ Томаса Пинчона. Ту је и роман “Неутешни“, Казуе Ишигуре, и „Погледај арлекине!” Владимира Набокова. Конторверзни роман “Црвена Кејла“ Исака Башевиса Сингера, подсећају у „Дерети“, због богатог еротског садржаја изазвао је бурне реакције и протесте широм света, те је дуго и остао „заточен” у јидишком рукопису, а тек су недавно почели да га преводе и објављују.        

Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести