Београдски сајам књига: Најпродаванији наслови су били....

БЕОГРАД: Искусни издавачи кажу да свака књига има свог купца, али на 63. Међународном београдском сајму књига било је доста хитова попут дневничких записа Емира Кустурице, „Шта ми ово треба“ у издању Вукотић медије, који је продат у 10.000 примерака или „Сто мојих портрета“ Матије Бећковића у издању Компаније „Новости“.
sajam knjiga
Фото: Tanjug (F. Krainčanić)

Као и последње три, четири године и овог пута највеће гужве биле су на штандовима Лагуне и према подацима које смо добили из ове куће посетиоци су највише тражили нови роман Вука Драшковића „Александар од Југославије“, најновије дело Халеда Хосеинија „Молитва мору“, „Хипи“ Паола Коеља и „Човек по имену Уве“ шведског писца Фредрика Бакмана. 

Ово је до сада најбоље организован Сајам књига и рекао бих и да је најпосећенији до сада, мада ћемо званичне податке тек добити, казао је Дејан Папић, директор Лагуне. 

За своју кућу Папић је рекао да никада није била успешнија и то је, сматра, резултат издавачке политике. 

Такође, додао је да му је драго што су се сви Лагунини аутори, њих око 60, а који су објавили нову књигу, одазвали позиву и дружили се са читаоцима.

Од 70 наслова из продукције Вулкана, објављених између два сајма, читаоци су највише куповали „Девојка и ноћ“ Гијома Мусоа, „Човек из лавиринта“ Доната Каризија, „Заувек мој драги“ Џоџо Мојеса и „Последња девојка“ Надије Мурад.…

Штанд Геопоетике био је својеврстан музеј, којим је овај издавач желео да подсети на 25. годишње трајања те издавачке куће.

Ипак, купци су највише тражил најновије књиге: „Убиство Комтура“ Харукија Муракамија, „Једна прича“ Џулијана Барнса, „Неспокојни“ Лин Улман и „Разговори с пријатељима“ Сали Руни.  

“Хари Потер и путовање кроз историју магије“ Џоан Роулинг убедљиво је најпродаванија књига на штанду Евробука. За њом следе „Тајни живот великих писаца“, „Тајни живот великих редитеља“ и трилер „Нешто је у води“ Кетрин Стедман.
Новица Јевтић, генерални директор ове издавачке куће је рекао да му је задовољан што има пуно младих купаца, заљубљеника у добру књигу и што види родитеље који од малена упознају децу с књигама. 

И ове године смо се потрудили да цене књига, укључујући и најновије, учинимо приступачним, рекао је Јевтић.  
Најпродаваније књиге Архипелага су романи Јелене Ленголд „Одустајање“, Хавијера Серкаса „Хохштаплер“, Мајкла Канингема „Сати“, књига есеја и сећања Чарлса Симића „Чудовиште воли свој лавиринт“, као и две књиге Данила Киша: „Пешчаник“ и „Енциклопедија мртвих“. 

У програмима Архипелага учествовало је више од 40 домаћих и страних писаца, историчара, филозофа, социолога, економиста, теоретичара. 

Порталибрисови читаоци највише су се интересовали за три наслова из различитих области. Љубитељи фантастике луди су за „Језомором“ Милоша Петковића, поштоваоци озбиљне књижевности заинтересовали су се за кинеску књигу „Приче с Тибета“, а оне који очигледно воле популарну науку обрадовала је књига Станка Стојиљковића „Сизиф трећег смера“.

Овогодишњи Сајам је лепо посећен, долази пуно деце и младих, што је сјајно. Што се понуде наслова тиче - има пуно реиздања, јер публика изгледа жели да се присети неких драгих наслова, где је наша едиција „Отргнуто од заборава“ многима омогућила да поново читају заборављене писце", изјавила је главна уредница Порталибриса Дубравка Драговић Шеховић.

Најпродаванији наслов на штанду Чаробне књиге био је 37. албум стрипа „Астерикс“, на другом и трећем месту су 12. и 1. књига истог серијала с по три епизоде о овом јунаку. 

Велику пажњу читалаца привукао је и циклус „Сага о вешцу“ Анџеја Сапковског, чије књиге се по продаји налазе у самом врху, а одмах за њима је трилогија „О царству“, један од најзначајнијих серијала Исака Асимова, казала је Драговић Шеховић.

Најпродаванија књига на штанду куће Клио била је „Дизраели и источно питање“ Милоша Ковића, а следе „Брак из задовољства“ Тахара Бен Желуна и „Брачна терапија за љубавнике“ Дијега Де Силве.  

Главни уредник и оснивач Зоран Хамовић, чији је општи утисак о Сајму да је ратноврстан и богат, али му тешко пада чињеница да су млади, чак и у пратњи наставника, чешће застајали на штанду „Велике Србије“ и тамо где се промовишу тековине ријалитија. 

Ипак, радује га што је мало порасло интересовање и за академску литературу.

Занимљив је био податак који смо добили код Пчелице, успешног издавача књига за децу и младе да им се највише продаје тинејџерски роман „Ми деца са станице ЗОО“ Кристијан Ф, а затим „Моје мало позориште са луткицама за прсте“ и „Цртамо корак по корак, учење цртања у шест једноставних корака“ Младена Анђелковића.

Младинска књига која има и београдску филијалу с поносом је показала као најпродаванију књигу на свом штанду фото монографију „Чудесна Србија“ Драгана Боснића. На другом месту је луксузно опремљена и илустрована монографија „Благо Србије“.

“Еволута“ је открила да јој се најбоље продају све књиге које је написао проф. др Радивоје Радић наш чувени византолог. Власница Бојана Чебић Радић је открила да се ипак издвајају најновије књиге овог аутора „Књига и писац у Византији“ и „1217.“. Ова издавачка кућа има своје верне купце који долазе на њен штанд сваког Сајма и увек по несто купе. 

Највећи издавач књига за децу и младе „Креативни центар“, који ће идуће године прославити 30 година рада, издвојио је из своје богате понуде као најтраженије романе Јасминке Петровић „Све је добро“ и 
“О дугмету и срећи“, затим „Сазвежђе виолина“ Весне Алексић и „Каква женска“, документаристичка проза о нашим знаменитим женама двоје аутора Соње Бајић и Јелене МИтровић. 

Још један издавач који превасходно штампа књиге за младе и децу - Одисеја, као своје хитове навео је „Кућица на дрвету“ Бјанке Пицторно и све четири књиге за децу са Др Проктором у главној улози Јуа Несбеа. Одисеј нуди, а купцима се, изгледа, свиђа па купују књигу пољског писца Гжегожа Каздепкеа „Касперијада“ (приче за мангупе и оне друге).

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести