Књиге из личне библиотеке Бате Стојковића изложене у Адлигату

БЕОГРАД: Књиге из личне библиотеке глумца Данила Бате Стојковића (1934-2002) могу се видети на изложби "Балкански шпијун, професионалац, геније глумишта Данило Бата Стојковић, саопштило је Удружењу за културу, уметност и међународну сарадњу Адлигат.
b
Фото: Youtube Printscreen

Како је наведено, изложба у Адлигату траје до 27. децембра, а Стојковићева библиотека садржи скоро стотину књига, међу којима су неке са посветама Драгослава Михаиловића, Борислава Михаиловића Михиза и Мире Траиловић, уз поруке исписане руком Дејана Медаковића, Милована Данојлића, Матије Бећковића, Душка Ковачевића, Љубомира Симовића и других.

Бата је волео књиге и писце. Обично се мисли да од глумца ништа не остаје. А испоставља се да у њима све претраје и да све васкрсава. Сваки гест, сваки покрет, свака гримаса. Бата је био глумац 24 сата и он је мислио да шта год радите да и ви глумите, рекао је књижевник Матија Бећковић приликом отварања изложбе, а саопштава Адлигат.

Како је наведено, међу изложеним књигама налази се "Дервиш и смрт'' Меше Селимовића, Бећковићева "Међа Вука манитога" и "Била једном једна земља" Душана Ковачевића, а може се приметити да је Стојковић волео и дела Ериха Коша, Павла Флоренског, Петера Хандкеа и Сола Белоуа.

Адлигат је саопштио да је изложба "Балкански шпијун, професионалац, геније глумишта Данило Бата Стојковић" била први пут приказана током "Дана српске културе у Темишвару" прошле недеље, а да ће након 27. децембра иде "у Инђију, где ће бити стално смештена дужи временски период".

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести