Коларевић и Несторовић деле награду "Јанко Веселиновић"

БЕОГРАД: Драгану Коларевићу И Тихомиру Несторовићу данас је у Удружењу кјижевника уручена награда "Јанко Веселиновић" за најбољи историјски роман на српском језику, објављен прошле године.
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages

Коларевић је награђен за књигу "Масони и сарајевски атентат", у издању "Чигоје", и Несњторовић за дело "Илинчићи" (издавач "Прометеј"). 
Признање, именовано по дуго година најчитанијем српском писцу, аутору романа "Хајдук Станко", установили су УКС и СО Богатић. 
Према речима Радована Калабића, председника жирија (у коме су били и Љубомир Ћорилић и Милета Аћимовић Ивков), Коларевићев роман "Масони и сарајевски атентат" осветљава затамњене стране наше историје. У њему читаоци сазнају о судбинама наших водећих масона који су имали изузетно крупне улоге у појединим периодима. 
"Илинчићи", казују о томе како су се Срби из Херцеговине досељавали у Семберију и како су се стапала два потпуно различита менталитета, горштачки и равничарски. 
"Јанко Веселиновић је дао трајну "клиничку слику" издајника, превртљиваца, љигаваца, похлепних хуља, духовног муља. А наш је задатак данас да пронађемо Станка у симболичком смислу. Има њега у сваком од нас", рекао је Коларевић. 
Председник УКС Радомир Андрић је подсетио да је Јанко Веселиновић пре неколико година избачен из лектире, иако својим делом не заслужује да буде скрајнут. Ћорилић је замерио књижевним критичарима што не обраћају довољно пажње на историјске романе, док је Несторовић навео да сваки лик из његовог романа има прототип. 

EUR/RSD 117.1050
Најновије вести