Кустурица отвара Београдске сусрете писаца

БЕОГРАД: Редитељ и писац Емир Кустурица, члан Удружења књижевника Србије, отвориће 20. септембра у Скупштини града Београда, 55. Београдске међуанародне сусрете писаца, који ће од 19. до 24. септембра окупити 38 писаца из 24 земље.
emir kusturica
Фото: Tanjug (D. Kujundžić, arhiva)

Уредник трибине „Француска 7“ и дугогошњи члан Одбора за међународну сарадњу Миљурко Вукадиновић рекао је да само добре ствари могу да издрже битку с временом, сиромаштвом и свим недаћама у којима живимо и да о томе сведочи 55. издање Београдских сусрета писаца.

Он је изразио задовољство што ће ове године угостити три писца из Израела, први пут ће угостити неког из Молдавије, традиционално више писаца долази из Русије, а имаће и два песника из Турске. 

Дорит Силверман, потпредседница Удружења хебрејских писаца, које окупља између 500 и 600 књизезвника, каже да је почаствована учешћем на Београдским сусретима писаца.

Убеђени смо да балканска, српска литература врло важна и волели бисмо да боље упознамо ваше писце и књижевност, да спознамо са чим се све суочавате, шта окупира ваш ум, рекла је Силверман у изјави медијима, одушевљена гостопримством и лепотом Београда.

Песник Адам Пуслојић подсетио је да су Београдски сусрети током више од пет деценија постојања окупили најзнаменитија имена светске књижевности.

Неки су већ били нобеловци, а неки су убрзо то постали. Да поменемо само Сола Белоа, Ццаслава Милоша, Воле Ссојинку, Јосифа Бродског. Гост је био и амерички песник Ален Гинзберг, затим Никита Станеску и Марин Сореску, највећи послератни румунски песници. Наши сусрети су имали врлог домаћина у српском нобеловцу Иви Андрићу, Васку Попи, Меши Селимовићу, Десанки Максимовић, Данилу Кишу, истакао је Пуслојић.

Он се присетио да је био прва година на светској књижевности, а Данило Киш четврта, када су равноправно носили кофере гостима Београдских сусрета писаца.

Велика је неправда учињена Кишу што није добио Нобелову награду. Сада бисмо могли да кажемо: Будући нобеловац је носио кофере будућим нобеловцима, рекао је Пуслојић.

Програмом је предвиђено Вече књижевника с Косова и Метохије и откривање барељефа Милана Ракића у просторијама УКС-а, Вече писаца из расејања, полагање венца на споменик Иви Андрићу, Међународни митинг поезије у Задужбини Краља Петра Првог, Осми међународни сабор духовне поезије у Раковици, представљање књига страних гостију и домаћих издања.

Учесници ће посетити и Крагујевац, Чачак, Мрчајевце, Пожегу, Златибор, Врњачку Бању, Александровац, Пожаревац, Велико Градиште, Мало Црниће, Инђију, Нови Сад, Панчево, Вршац.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести