Лазару Чурчићу “Златна књига” Библиотеке Матице српске

НОВИ САД: Награде Златна књига Библиотеке Матице српске за 2019. годину припала је Лазару Чурчићу, библиотекару, библиологу и историчару српске књиге, књижевности и културе, једногласно је одлучио жири у саству академик Миро Вуксановић (председник), проф. емеритус др Славко Гордић и мр Душица Грбић, археограф саветник.
matica srpska, Dnevnik arhiva
Фото: Dnevnik.rs

 

Лазар Чурчић (Тител, 1926). током свог дугогодишњег активног рада, као и после пензионисања, остварио је капиталне резултате на пољу откривања, прикупљања, евидентирања, описа и популаризације рукописних и старих српских штампаних књига и листова и објавио велики број радова из историје српских књига, књижевности и културе од средњег века до половине 19. века. На основу изузетних резултата постигнутих у библиотечко-информационој делатности стекао је звање библиотекар саветник, највише стручно звање у овој области, и једини је библиотекар који је добио националну пензију одлуком Владе Републике Србије.

О значају дела Лазара Чурчића за српско библиотекарство, историју српске књиге и српску науку и културу уопште сведочи његов обиман стваралачки опус – многобројни радови, прилози и рецензије, као и књиге чији је он аутор, редактор или приређивач. Број објављених радова Лазара Чурчића и литературе о њему стално се увећава и данас прелази 700 јединица.

Награду чини повеља, округли сто о укупном делу добитника и зборник радова са округлог стола. Повеља ће добитнику бити уручена приликом прославе Дана Библиотеке Матице српске, 25. априла.

Н. П.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести