Љиљани Пешикан уручена награда "Ђорђе Јовановић"

БЕОГРАД: Ауторка Љиљана Пешикан Љуштановић данас је примила награду “Ђорђе Јовановић” на свечаној додели у Библиотеци града Београда за књигу теорије "Пишем ти причу: рефлекси усмене књижевности и традиционалне културе у писаној књижевности и савременој култури Срба", саопштили су организатори.
r
Фото: Youtube Printscreen

У беседи након доделе награде уметница је казала да ју је она истински обрадовала и изненадила, а захвалила је посебно Библиотеци “Ђорђе Јовановић”, као установи која већ педесет три године чува и додељује ову награду, али и жирију који јој је награду доделио, те издавачу Академској књизи.

"Посебно ми је драго што ова награда носи име управо Ђорђа Јовановића, са чијим критичарским делом моју генерацију упознао је наш драги професор Миодраг Поповић, задавши нам да за његов курс прочитамо Јовановићев есеј “Епска истина Проте Матеје Ненадовића", казала је Пешикан Љуштановић.

Навела је и да је њена основна животна и духовна вокација и обавеза "читати и укључивати се у низ оних који су читали и слушали, певали песме, казивали приче, загонетали, играли се".

Како је рекла, лепо је бити награђен, али је обавезујуће, те ће се, каже,у неком будућем читању фантастике вратити делу Ђорђа Јовановића.

Стручни жири који су чинили Душица Потић (председница), Слободан Владушић и Драган Бошковић, образложили су своју одлуку о награди тиме да становиште ауторке "модификује и компилује два полазишта, естетику рецепције и еволутивне теорије, с тим што је рецепијент писац, онај идеални читалац који у прошлости тражи и налази оно што је живо у садашњости, док активирање латентног садржаја из раније епохе у развојном луку једне културе не мора увек истаћи знак негације".

"Када се таквог посла прихвати аутор са ерудицијом и ширином каква је Пешикан Љуштановић, резултати су нешто што се само по себи подразумева", закључак је члановажирија за одлуку о награди "Ђорђе Јовановић".

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести