Матићев шал Растку Лончару, песнику из Каћа

ЋУПРИЈА: Песник Растко Лончар из Каћа добитник је књижевне награде „Матићев шал“ за 2017. годину за најбољу прву објављену збирку песама, по оцени стручног жирија.
knjiga zalosti
Фото: Тanjug (T. Valič, ilustracija)

Стручни жири је радио у саставу: књижевник Радомир Андрић из Београда, председник, књижевник и новинар Петар Жебељан из Београда и в.д директора Народне библиотеке „Душан Матић“ у Ћуприји Љиљана Ђорђевић.

“Матићев шал“, награда која се додељује на традиционалној културној манифестацији „Матићеви дани“, посвећеној великану српске књижевности, надреалисти и академику Душану Матићу (1898.-1980.) рођеном у Ћуприји, Лончар је добио за збирку песама „Нерви од волфрама“, саопштила је Народна библиотека у Ћуприји.

Одлука жирија је била једногласна.

У конкуренцији је било 12 књига, младих песника из Србије и Срба у дијспори који стварају на српском језику, изјавила је Ђорђевић.

Књига је објављена у издању „Бранково коло“ из Сремских Карловаца - Нови Сад.

Награда се састоји од уникатног плетеног шала, повеље и новчаног износа, а додељује се малдом песнику до 27 година старости, за прву објављену збирку песама.

Биће уручена, свечано 13. септембра на 36. „Матићевим данима“ у Народној библиотеци у Ћуприји, која се налази у родној кући Душана Матића у 13 сати.

“Матићеви дани“ по традицији одржавају се у Ћуприји у организацији Народне библиотеке „Душан Матић“, под покровитељством Министарства културе и општине Ћуприја.

“Матићеви дани“ почели су 6. септембра а завршавају 13. септембра.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести