Ршумовић: Није лако бити песник, али је много лепо

БЕОГРАД: У животу сам написао преко десет хиљада песама, а у књигама је остала тек четвртина мог опуса, казао је данас наш истакнути песник и књижевник Љубивоје Ршумовић на свечаности којом је обележено 60 година његовог рада у Дечијем културном центру Београда. 
LjubivojeRsumovic-BLU
Фото: Девник (Бранислав Лучић)

У веселој атмосфери пред скоро три стотине клинаца у сали, окружен породицом и пријатељима Ршумовић је поручио да не може свака песма да која се напише да буде толико вредна да се нађе у књизи. 

"Децо читајте много да би писали песме. Читајте песме других песника...добрих песника. Читајте романе и приче. Оне праве и вредне песме ипак човек мора сам да напише. Није лако бити песник али је много, много лепо" казао је Ршумовић. 

Један од наших најзначајнијих песника сетио се дана када је почињао да машта. 

"Желео сам жарко да ми песма буде штампана у неким новинама и то се догодило 1957. године. Као гимназијалац објавио сам прву песму у Ужичким новинама. била је то за мене велика радост и од тада се рачуна мој радни књижевни стаж." казао је Ршумовић. 

Пре него што је деци прочитао своју прву објављену песми велики песник је напоменуо да се поезија држи у глави али само док се не добије петица у школи, а онда се обично заборави

"Много је лепше и паметније држати песме у књигама јер књиге не заборављају. Песма "Пролеће" је права гимназијска и веома ми је важно да је чујете данас и овде" казао је Ршумовић. 

На сцени Дворане дечијег културног центра уз Ршумовића и неизбежног Миње Суботе нашао се и Хор Чаролија, ако и Хор ДКЦ-а. 

Ршумовић је представо деци и своје унуке Алексу, Марину, Нађу и Вида.

У публици је био песников син Вук Ршумовић наш награђивани филмски редитељ. 

Посебна граја настала је у сали када је Биља Крстић заједно са два хора и клинцима певала чувену Ршумову песму " Вуче, Вуче, бубо лења".

Слављеничку атмосферу употпунули су својим наступима Леонтина Вукомановић, бивши ватерполиста и садашњи градоначелник Новог Београда Александар Шапић, Слободан Бода Нинковић, Прљави инспектор Блажа.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести