„Меша Селимовић” Ивани Бодрожић

Регионална књижевна награда “Меша Селимовић” за најбољи роман објављен на простору БиХ, Црне Горе, Хрватске и Србије у 2020. припала је хрватској књижевници Ивани Бодрожић за роман “Синови, кћери”.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Одлуку је донео жири који су ове године чинили досадашњи добитници Семездин Мехмединовић, Сенка Марић, Ивица Ђикић, Милорад Поповић и Мирјана Ђурђевић. После хрватског издања књигу је код нас објавила новосадска издавачка кућа “Орфелин издаваштво”.

Ивана Бодрожић у роману „описује колапс интиме у породици, друштво неслободе, природу конзервативног система у којем је друкчије и мањинско изложено насилној контроли искључивања. Ова храбра књига с бруталном отвореношћу говори о проблемима који се углавном прећуткују а књижевност их је неправедно заобилазила. Књига “Синови, кћери” је позив на промену. У питању је храброст удружена с књижевним даром”, рекао је Мехмединовић.

Приликом уручивања награде на међународним књижевним сусретима “Цум Грано Салис” у Тузли ауторка је истакнула како верује да „нема добре и аутентичне књижевности без етичког улога писца, без ангажмана око одређене идеје”.

– Лично верујем у књижевност која мења, верујем у лојалност тексту који нас суочава са светом у којем живимо, и сматрам да тој лојалности треба претпоставити сваку другу - рекла је добитница награде. - Распадом земље у којој сам рођена и у којој су многи од нас живели, највише од свега, поред људских жртава, остали смо без људског достојанства, неозависно на којој страни смо били. Управо зато драго ми је што сам награђена баш овом наградом која је једина на трагу тежње за разумевањем, која инсистира на нашим сличностима и занемарује мале разлике.   

Н. П.

EUR/RSD 117.1897
Најновије вести