Миљенко Јерговић лауреат Прозефеста

НОВИ САД: Хрватски писац Миљенко Јерговић лауреат је 12. Међународног фестивала прозе „Прозефест“, чији је мото „Заузми позу - читај прозу“, саопштено је на конференцији за новинаре у Клубу „Трибина младих“ Културног центра Новог Сада.
prozefest
Фото: Promo

Директор КЦНС-а Бојан Панаотовић указао је на резултате најновијих истраживања која показују да млади све мање читају, да су све више зависни од интернета и препуштени маргиналним садржајима, због чега је улога „Прозефеста“ и уредника књижевног програма КЦНС Недељка Мамуле утолико значајнија.

Нарочито је значајно то што на „Прозефесту“ средњошколци имају прилику да упознају писце и њихова дела, стичу читалачку навику, заузму позу и читају прозу, као што каже бриљантни слоган овог фестивала, рекао је Панаотовић и најавио да ће од наредне године овај фестивал још снажније подржати Град Нови Сад и Фондација „Европска престоница културе“.

Осврнувши се на лауреата Јерговића, Панаотовић је оценио да су сви писци и интелектуалци попут Миљенка Јерговића, не би било братоубилачког рата деведесетих година на југословенским просторима.

Многе европске метрополе могу само да сањају да у своје окриље доведу, у свега три године, највећа имена светске књижевности - Орхана Памука, Мариа Варгаса Љосу и Петера Хандкеа, истакао је Панаотовић.

Председник Организационог одбора „Прозефеста“ Ненад Шапоња казао је да је пажња ове године усмерена на врхунске прозаисте из региона. 

Учесници фестивала уз Јерговића биће Боривој Радаковић (Хрватска), Ранко Рисојевић (Република Српска), Енес Халиловић (Србија), Срђан Срдић (Србија) и Радивој Шајтинац (Србија).

Уредник књижевног програма КЦНС-а Недељко Мамула истакао је едукативну функцију фестивала као најважнију и подсетио да су у раним фестивалским годинама организатори наговарали средњошколце да активно узму учешће на „Прозефесту“, а сада већ неколико њих из те генерације могу да се похвале докторским дипломама из области књижевности.

Мамула је најавио могућност да у 2021. години, у којој ће Нови Сад најинтензивније обележавати титулу Европске престонице културе, гости града поново буду сви добитници награде „Милован Видаковић“.

Досадашњи лауреати овог престижног фестивала су: Алберто Мангел, Ђерђ Конрад, Клаудио Магрис, Давид Гросман, Слободан Тишма, Давид Албахари, Милисав Савић, Јевгениј Водолазкин, Гиљермо Мартинес, Марио Варгас Љоса, Орхан Памук и Петер Хандке.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести