Mирјани Стефановић додељена песничка награда „Милица Стојадиновић Српкиња“

Књижевну награду „Милица Стојадиновић Српкиња“, коју додељује Културни центар Војводине „Милош Црњански“, за најбољу песничку књигу женског аутора писану на српском језику, добила је једна од најзначајнијих савремених српских песникиња Мирјана Стефановић из Београда за збирку „Трап” објављену у едицији „Повеља“, Народне библиотеке „Стефан Првовенчани“, Краљево, 2018. године.
knjige soljica caja
Фото: pixabay.com

Одлуку је донео жири у саставу: др Зоран Ђерић (председник), Фрања Петриновић, др Драгана В. Тодоресков, др Ђорђе Деспић и Ален Бешић који указује да је шест деценија песничког присуства на сцени, на којој су се смењивале различите генерације и поетике, традиција и модерност, сажето у овој последњој, награђеној књизи Мирјане Стефановић. Тематски циклус „О, љубави“ кореспондира са првом песничком књигом ауторке „Волети” која је најавила модерну, урбану песникињу. Ове песме, као и друге у књизи „Трап”, по оцени жирија, сведоче о континуитету, извесној песникињиној преокупираности животним радостима, свакодневици, малим стварима, али не остаје скривена ни друга, мрачнија страна живота, зло које се дешава, слутња оног што се може десити.

Песмама „Мило моје“, „Мушке папуче“, „О прању судова“, „Облачење – свлачење“, „Светла страна“, а нарочито песмом „Women’s Lib“ Мирјана Стефановић потврђује да није без разлога проглашена за родоначелницу женског писма код нас. Од самог почетка њена поезија је позиционирана као женска, аутономна и природна - наводи жири. -Како пре 60 година, тако и данас, у њој је видљиво „елементарно женско осећање саме себе“. Без позе и пренемагања, песникиња проговара о оном што јој се дешава, што је преокупира, једноставним језиком, директно, нема патетике, нити филозофирања. Кад говори о промаји, онда је реч заиста о промаји. Или кад описује погибију два радника на градилишту. Неке њене песме су готово документарне, попут „Окружном суду“, „Вестица“ и „Фељтон“. Не посеже за песничким украсима, метафорама и другим. Иако у појединим песмама користи риму, она је ту да је својим понављањима обесмишљава. Тек у наслову књиге, Трап (трап је склониште за храну под земљом), Мирјана Стефановић оставља могућност за хтонска тумачења њене поезије, кад прича о плодности може да буде и прича о пропадању, кад радост постаје жалост, а светло сунца баца и сенку.

Мирјана Стефановић (Ниш, 1939) пише и прозу, као и књиге за децу и младе. До сада је објавила десет песничких књига. Песме и приче су јој увршћене у више од 70 антологија. Добитница је више књижевних награда, међу којима су најважније „Десанка Максимовић“ (2010), за целокупно песничко дело и допринос српској поезији, и међународна књижевна награда „Босански стећак“ (Сарајево, 2013).

На конкурс Културног центра Војводине „Милош Црњански“ је пристигло 15 књига песама ауторки, које су објављене од октобра 2018. до октобра 2019. године. Овогодишња Награда „Милица Стојадиновић Српскиња“ биће уручена Мирјани Стефановић у Културном центру Војводине „Милош Црњански“ 17. октобра у 13 часова.    

Н. Попов 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести