Мировић добитник књижевне награде Деспотица Ангелина Бранковић

НОВИ САД: У оквиру манифестације „Слово љубве“ у Новом Бечеју, књижевнику Игору Мировићу је уручена књижевна награда „Деспотица Ангелина Бранковић“ за књигу песама „Светло у светионику“, коју је објавила Издавачка кућа „Лагуна“ ове године.
s
Фото: Promo/Laguna

Захваливши члановима жирија, књижевном сестринству и братству, а посебно Друштву новосадских књижевника, чији је члан, Мировић је рекао да је „Светло у светионику“ његова четврта објављена књига, подсетивши на то да пише од ране младости.

Песничку иницијацију сам доживео у Kикинди још 1983. на Мајским сусретима песника средњошколаца и од тада до данас после четири књиге које сам објавио добијам прву књижевну награду и тиме још један велики подстрек за даље стварање“, казао је Мировић.

Мировић је истакао да је у награђеној књизи, баш као и у оној која јој је претходила – „Повратак у Логос“ – писао о Банату, о равници, трагаo за мотивима у овом крају.

У разговору са великим људима из наше прошлости из овог краја покушао сам да њих пренесем у наше време, а нас на тренутак у њихово, у којем су оне праве људске особине, као што су част и жртва, биле увек у првом плану, навео је Мировић.

Књига поезије Игора Мировића издвојила се зато што је реч о аутору који је постигао изузетну зрелост и поетичку заокруженост. Ова књига показала је песника који на различите теме има шта да каже – разговара са прошлошћу и историјом, са традицијом и културом српског народа, говори о језику, земљи, светлости и свему ономе што чини интересантним живот једног песника, рекао је председник жирија Зоран Ђерић.

Мировић је један од највећих песника садашње генерације, истакао је књижевник и директор Банатског културног центра Радован Влаховић додајући да ову манифестацију организују уз подршку Општине Нови Бечеј, у знак сећања на породицу Бранковић.

На књижевној вечери у Дому културе у Новом Бечеју учествовали су и председник Матице српске Драган Станић и песник и критичар Драган Јовановић Данилов.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести