Мишел Уелбек одбио 43 земље, са супругом долази у Србију

БЕОГРАД: Главна звезда прве вечери овогодишњег књижевног Фестивала Крокодил који ће се у Београду одржати од 7. до 9. јуна је Мишел Уелбек, француски писац који већ четврт века слови за једну од највећих звезда савремене светске књижевности. 
t
Фото: Youtube Printscreen

"Француски Орвел", како још зову Уелбека - enfant terrible савремене француске књижевности и један од најистакнутијих и најпровокативнијих писаца данашњице у петак 7. јуна у получасовном разговору с Биљаном Србљановић говориће о себи, свом стваралаштву те свом комплексном односу с Француском. 

Глумац Борис Исаковић читаће одломак из најновијег Уелбековог романа "Серотонин".

Милена Берић преводи тим за организацију фестивала Крокодил (Књижевног Регионалног Окупљања Које Отклања Досаду и Летаргију) каже за Танјуг да постоји велико интересовање за сусрет са Француским писцем, на само у Србији него и у региону. 

"Непрестано нам звони телефон јер се наши пријатељи и партнери из скадинавских земаља распитују како нам је заправо успело да приволимо Уелбека да дође у Београд. Новац у Уелбековом случају не игра пресудну улогу генерално у животу, чак супротно. Одбио представнике што државних, што невладиних организација из 43 земље и решио да дође у Србију. Пре Београда Уелбек је био у Грузији и то је све" казала је Берић.

Према њеним речима његов једини услов славног писца био је да дође са супругом јер се скоро поново венчао. 

"Тражио је и да буде смештен у хотелу у којем може да се пуши, што смо лако решили. Уелбек је у преговорима био јако заинтересован за сусрете са публиком уз услов да може да пуши свуда где се креће, што у Србији као што знамо уопште није проблем" казала је Берић и додала да у француски писац свестан да да у Србији и региону има много људи који цене његоу књижевност, али и политичке ставове и начин на који дефинише друштво пре свега у Француској. 

"Захтевао је да за време свог боравка на фестивалу сваког дана 6 сати потписује своје књиге поштоваоцима у Србији. То ће се и десити на две локације у Београду у два дана 7. и 8. јуна" казала је Берић и напоменула да њен тим Крокодила није уочи фестивала радио на довођењу славног писца већ да је тај процес трајао неколико година. 

"У комуникацији смо са Муракамијем, са изузетним светским писцима и ове године смо успели да искорачимо у продукцијском оквиру и поставимо наш фестивал високо у сваком погледу" казала је Берић. 

Прве вечери фестивала, кроз читања, софа-интервјуе и перформансе представиће се и овогодишњи добитник НИН-ове награде Владимир Табашевић, гошћа из Македоније Румена Бужаровска и један од најпробитачнијих савремених аутора Бојан Бабић. 

Публика много очекује и од гостовања Горана Марковића једног од најзначајнијих филмских редитеља на простору некадашње Југославије који ће осим о свом роману "Београдски трио" говорити и о богатом опусу. 

Друге вечери фестивала представиће се један од највећих европских аутора данас, бугарски писац Георги Господинов али Лана Басташић која ће читати из свог првог романа "Ухвати Зеца". 

Зоран Кесић и Њуз.нет традиционално бити задужени за комична интермеца између наступа писаца.

Врхунац друге фестивалске вечери биће наступ Ласла Краснахоркаија који спада у ред најзначајнијих и најпревођенијих мађарских прозаиста. 

С Марком Чудићем, Краснахоркаи ће разговарати о свом стваралаштву за које је карактеристична апокалиптична иронијско-пародијска слика савремене Мађарске и савременог света.

У фокусу друге фестивалске вечери биће и заједнички наступ двојице најистакнутијих регионалних аутора Миљенка Јерговића и Светислава Басаре.

Посебна драж овогодишњег издања фестивала јесте презентација велике антологије европске поезије недавно објављене у Немачкој под називом “Гранд Тоур - ” коју су уредили Јан Вагнер и Федерико Италијано. 

Током два дана фестивала, њих двојица ће представити селекцију неких од најистакнутијих европских песника и песникиња међу којима су Марија Барнас из Холандије и Габор Шајн из Мађарске, затим наша позната песникиња Ана Ристовић и Ања Голоб из Словеније.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести