На књижевном конкурсу пола милиона за дечији роман Мирослава Јовановића

БЕОГРАД: Писац Мирослав Јовановић победник је на књижевном конкурсу 6. Читалачког маратона са својим романом "Моји хероји и ја" у организацији издавачке куће "Клет" саопштено је данас у београдском Аероклубу.
e
Фото: Pixabay.com

Писац Мирослав Јовановић примио је главну награду у бруто износу од 500 000 динара.

"Веома сам захвалан издавачкој кући “Klett” која је овим великим конкурсом омогућила најмлађима да читају, јер се одавно прича како деца не читају тако много. Тако је Klett пружио шансу да и деца имају своје штиво, дс се млади уведу у свет књижевности", изјавио је лауреат Мирослав Јовановић и додао да је идеја његовог првонаграђеног романа о јунакињи - тинејџерки Милици била да се деца угледају на хероје многих књижевних дела.

Осим новчаног износа, награђени има ту привилегију да ће му роман бити штампан у првом тиражу у чак 10 000 примерака.

Писац Јовановић је објављивао велики број песама и кратких прича у многим регионалним часописима и новинама за које је добијао награде.

Велику љубав према кинематографији преточио је и у писање сценарија за два играна филма и једну телевизијску серију, а ти пројекти су у припреми.

Осим прве награде, у шестом колу ове едиције за најмлађе, наћи ће се објављени и други романи.

Ауторка Бранка Баретић Миленковић је изабрана за роман "Две зиме", који говори о несрећној продици у којој трпе деца, а родитељи им се разводе, јер више нема љубави.

Списатељица је емотивно говорила о свом делу, јер је живот професионално посветила деци, радила је у Балетској школи, писала драме за позориште управо за најмађе, тако да ово гледа скоро као круну свог стваралаштва за најмлађе.

Александра Стојков Павловић је према жирију одабрана према свом роману првенцу "Авантуре Београда Ђорђевића”, која је изјавила да се као дипломирани инжењер безбедности никада није бавила писањем, осим давно када је морала да пише саставе у школи, тако да је ово за њу велики подвиг и огромно пријатно изненађење, јер је у кратком року успела да заврши дело.

Списатељица Марија Марков Илић се истакла на 6. Клетовом конкурсу са књигом "Маша у Улици на греду", што јој је први роман, јер је до сада писала друге форме за децу, док је филмски публициста и теоретичар Владимир Коларић издвојен због романа "Признања и сећања", који говори о оцу и сину, и томе како је син као у правом животу, успео свог тату да извуче из рупе, односно велике невоље.

Први пут ове године, Стручни жири је доделио признање и најмлађем учеснику конкурса - Огњену Јовановићу који има свега 13 година, за први роман “Авантуре Харлана Ноћног”, што је било и највеће изненађење овог Конкурса.

Подсетимо, прошле године, за најбољи је изабран роман “Четири карте за Хавану” ауторке Биљане Марковић Јевтић.

Професорка српског језика Драгана Ћећез Иљукић укратко је представила свих пет одабраних романа кроз њихов садржај и суштину, посебно је акценат стављен на првопласирани “Моји хероји и ја”, анализирала је теме тих дела и указала на чињеницу да са децом треба да се стално прича о књижевности, а не само пред Београдски сајам књига.

Она је приметила да је бројност Главног жирија од 150 наставника српског језика и књижевности утицао на то да они најпре могу видети и осетити потребе деце за читањем одређених садржаја и тема.

Да подсетимо, Конкурс за 6. Читалачки маратон је био отворен до 1. јула ове године, и трочлани жири је од огромног броја пристиглих романа - више од 200, на конкурс одабрао шест за најужи избор.

Главни жири је након тога добио тих шест наслова на читање, и прогласио најбољег, као и остале романе за објављивање.

Петар Арбутина, познати књижевни критичар и теоретичар, ангажован у другој издавачкој кући “Службени гласник”, присетио се како је пре седам година добио позив од колегинице Гордане Кнежевић Орлић да буде члан жирија у овом подухвату.

Колико год да му се та идеја веома свидела и поздравио ју је искрено, прво је њој рекао да о дечјој књижевности не зна ништа, јер се од ње прилично удаљио. Онда је касније размислио и ушао у ову причу која му причињава задовољство већ 6. пут на конкурсу, који по њему представља пресек од стране свих аутора шта је маратон донео српској педагогији данас.

“Важно је неговати читалачке навике код деце, а оне се дуго и истрајно формирају. Можда се данас деци и не свиђа све оно што им се нуди за читањје у школама за лектиру и на овај начин желе да нађу неке своје писце, теме, приче. Важно је да су ове књиге кроз шест Конкурса стигле до многих читаоца, преко 100 000 деце”, истакао је Арбутина.

Он је навео да су “све те књиге врста тумача једне генерације”.

“Морамо да развијамо имагинацију да не би од живота имали само апликацију. Разумевати, а не подразумевати свет око себе, то чини доброг човека данас. Јунаци ових књига постављају храбра, велика питања, која су често незгодна, а озбиљна. Романи које смо прочитали су веома занимљива дела необичних приступа, и надам се да ће и они који нису прошли ове године на конкурсу, наставити да пишу и шаљу нам нове радове”, закључио је Арбутина.

Да је читање важно сагласни су психолози, учитељи и родитељи.

Стручњаци објашњавају - редовно читање подстиче размишљање, проширује речник, повећава креативност и емпатију према другима. Међутим, према подацима из претходних година, основци и средњошколци читају само кад морају, дакле - лектиру.

Мотивација овогодишњих учесника на конкурсу “Читалачки маратон” свакако је да активирају младе да читају, али и главна награда - 500.000 динара.

Награђени роман “Моји хероји и ја” као поклон свим ученицима - члановима Читалачког клуба као и свим учесницима конкурса - “Летњи читалацки маратон”.

До сада је у основним школама широм Србије отворено између 500 и 600 наведених Читалачких клубова са близу 10 000 ученика, а ти бројеви деце сваке године расту.

Акцију Читалачки маратон, чији је циљ да негује српску књижевност за децу и младе, као и да мотивише младе да читају, подржава Министарство просвете, науке и технолошког развоја.

Километар за километром - до ишчитаног маратона, како су наводили ову акцију у медијима, а у трци учествовало је више од 200 рукописа, а циљ је да се одабере пет најбољих.

Сви рукописи који учествују у “Читалачком маратону” морали су да буду примерени узрасту од 11 до 14 година, да буду у форми романа и тематски прилагођени, и наравно под шифром.

Теме су породице, како провести летовање, искуства са декама и бакама, нешто необично и занимљиво о школи, како су рекли испред жирија, а на овогодишњи конкурс стигло је дупло мање романа него претходних година. Ипак, директорка издавачке куће „Клет“ је напоменула да сваке године стижу све квалитетнији рукописи, тако да је квалитет победио квантитет.

На овај начин испуњавају више циљева из куће Klett: да подрже домаће ауторе, писце, као и децу од петог до осмог разреда да читају више, да комуницирају о прочитаним делима.

EUR/RSD 117.1205
Најновије вести