Награда "Дејан Медаковић" Емиру Кустурици за књигу "Видиш ли да не видим"

БЕОГРАД: Жири за доделу награде "Дејан Медаковић" донео је једногласну одлуку да награду "Дејан Медаковић" Издавачког предузећа "Прометеј" за 2022. годину додели књизи Емира Кустурице "Видиш ли да не видим" у издању Српске књижевне задруге (Београд, 2022), саопштили су организатори доделе награде.
kusturica
Фото: Танјуг (Видео)

Како је жири навео у образложењу Емир Кустурица је написао богату, слојевиту, узбудљиву, биографску и личну књигу - путопис у животопис Петера Хандкеа.

"Пред нама је мемоарска публикација, фантазмагоријско штиво, поглед у детињство и застрашујућа дистопија, али изнад свега  потресна и узбудљива прича о великом савременику и истинској уметности која надмашује све препреке и баријере идеологизоване и схематизоване савремености" пише у образложењу награде где се додаје да је Кустурицина књига истовремено и о властитом одрастању и детињству.

Прожета личним опсервацијама и импресијама, у сталном преплитању са литературом, опседнута карактером и описом ходача по жици на градском тргу /сајли изнад Дрине код Вишеграда, са богатим реминисценцијама на филмску уметност, особито на Небо над Берлином Вима Вендерса, и Кустуричина књига је путопис.

У том путопису централна фигура је њен јунак, Петар Апостол Спелеолог, истраживач заборављених старина, етичких и естетских.

Хандке је часни примерак оних који су поднели највеће жртве у борби за право на своју Истину, која не мора нужно бити и једина јер такве, једноумне истине нема нити је може бити.

Књига Емира Кустурице је филозофски трактат кад и новинска репортажа, путописни бревијар када и филмски журнал, биографско штиво кад и мемоарска литература, љубавна исповест кад и хроника злочина и мржње, есеј о категоријалности времена кад и лирско ходочасничко путовање од Вишеграда, Сарајева, Мећавника, Стокхолма до Велике Хоче.

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести