Награда „Дејан Медаковић” уручена Жељку Марковићу

Новосадском књижевнику и новинару Жељку Марковићу у Градској кући у Новом Саду уручена је Награда „Дејан Медаковић” за роман „Писмо”.
 Nagrada „Dejan Medaković” uručena Željku Markoviću Foto: M. Stajić
Фото: Награда „Дејан Медаковић” уручена Жељку Марковићу Фото: М. Стајић 

Жири на чијем је челу био проф. др Радован Поповић, оценио је да се Марковићева књига, објављена у ауторов издању, издвојила из прошлогодишње продукције, те да представља „узбудљиво и потресно штиво”, књигу „дубоког и трајног сећања”.

 „Писмо” је репортерски роман, књига истовремено и документарна и литерарна. Она је једна врста путописа, колико стварног толико и прихолошког и духовног, и у великој мери кореспондира са различитим аспектима стваралаштва Дејана Медаковића”, речи су проф. др Радована Поповића.

Роман „Писмо” приповеда је, иначе, утемељен на истинитој животој причи Мате Толића из Оксфорда код Бостона, српског економског емигранта који се пре више од пола века у Америку отиснуо из Врдника. На основу његове исповести, као и богате грађе коју је Марковић прикупио о последњим годинама врдничке рударске епопеје, настао је роман-амалгам саткан од више жанрова, са основном идејом да се обједине документарност и књижевност.

„Писмо” се стога може тумачити и као путопис, и као документарни роман, и као мемоарски запис... Истворемено, „Писмо” је и посвета једној великој рударској и грађанској цивилизацији, која је два века постојала на Фрушкој гори изнедривши прави мали етнички Вавилон”, рекао је Жељко Марковић.

 Подсетимо, Награду „Дејан Медаковић” установила је 2008. године Издавачка кућа „Прометеј” у знак трајног сећања на великог српског историчара уметности, мемоаристу, песника, хроничара и прозаика. Досадашњи лауреати овог угледног књижевног признања били Момо Капор, Мидраг Б. Протић, Мирко Демић, Василије Крестић, Радивој Станивук, Александар Гаталица, Динко Давидов, Нада Милошевић Ђорђевић, Љубомир Симовић, Милисав Савић и Александар Ђуричић.

        М. С.

 

 

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести