Награда Десанка Максимовић припала Злати Коцић

БЕОГРАД: Књижевну награду "Десанка Максимовић" за 2023. годину добила је песникиња Злата Коцић за укупан допринос српској поезији, саопштили су организатори.
knjige
Фото: pixabay

Коцић је награду добила једногласном одлуком жирија у коме су Горан Максимовић, Ђорђе Деспић, Бранко Вранеш, Слађана Илић и Војислав Карановић, а биће јој уручена традиционално 16. маја у подне у Бранковини, речено је на конференцији за новинаре у Народној библиотеци Србије (НБС).

Управница Задужбине "Десанка Максимовић" Светлана Шеатовић је рекла да се награда састоји од бронзане статуе у лику Максимовић, повеље и новчаног износа од 100.000 динара, а Коцић ће бити објављене изабране песме, биће јој посвећен научни скуп и са њега објављен зборник научних радова.

У образложењу жирија истиче се да је Коцић присутна у српској књижевности дуже од пет деценија, а да суштина њене песничке поетике "почива на доживљају језика и његове лексике као онога свестраног 'чуда', које омогућава опстанак појединца и његове духовности, али и народа".

Поезија Коцић истражује један давни свет и живот, а кроз те митске слике разоткрива савремени живот и човекову судбину, оценио је између осталог жири.

У одлуци жирија се подсећа на богат опус Коцић, у коме су "Клопка за сенку" (1982), "Оро око гротла" (1990), "Песме" (1993), "Гнездо и купола" (1995), "Ваздушне фреске" (1999), "Лазареве лестве" (2003) и бројна друга дела поетске прозе, поетско-драмска и књиге огледа, укључујући преводе руских песника.

Шеатовић је најавила да ће Задужбина обележити 125 од рођења Максимовић и 30 свог рада свечаном академијом "Иза штита поезије" и изложбом "Мој свет" 15. маја (19:00) у НБС, када ће први пут бити уручене захвалнице заслужним установама и појединцима, који су помогли рад задужбине и допринели очувању лика и дела песникиње.

Поезија Максимовић више него икада пре, сада када смо најмање очекивали, нуди нам штит испод кога се можемо склонити од демона данашњице, испражњеног света обести и насиља, истакла је Шеатовић. 

Подсетивши да је задужбина током три деценије објавила преко 112 издања књига и дигитализовала рукописе песникиње, Шеатовић је рекла да су поводом двоструког јубилеја изашле књиге поезије Максимовић "Тражим помиловање", "Иза штита поезије" и "Шумска љуљашка".     

Ауторка изложбе "Мој свет" Мирјана Станишић рекла је да ће први пут бити изложени неколико рукописа Максимовић, "укључујући последњу песму, недавно пронађену", насловљену "Почетак песме", као и њене бележнице, преписка и друго. Изложбу прати каталог.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести