Награда Кочићева књига припала Михаилу Пантићу

БЕОГРАД: Награда "Кочићева књига" за целокупно стваралаштво додељана је за 2022. годину књижевнику Михаилу Пантићу, саопштила је данас Задужбина "Петар Кочић" Бањалука- Београд.
s
Фото: Youtube Printscreen

Жири у коме су књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић донео је одлуку једногласно, а награда ће Пантићу бити свечано уручена у марту у Београду, каже се у саопштењу.

Вуколић је оценио да је Пантић "једно од најзначајнијих имена нашег књижевног простора, и зашто не рећи и европског", и да је својим целокупним вишедеценијским књижевним радом "на најбољи начин обележио протекли период у српској књижевности".

У саопштењу се подсећа да је Пантић објавио преко 50 књига прича, књижевних критика, есеја и саставио неколико значајних антологија, што га сврстава ред наших најчитанијих савремених писаца и најзначајнијих приповедача.

"Канонском антологијом српске приповетке у три тома, која обухвата укупну историју српског приповедања, Пантић је одредио естетичке домете српске приповетке. Он је увео нов аксиолошки метод вредновања који захтева високе естетичке стандарде", навео је Вуколић.

EUR/RSD 117.1484
Најновије вести