НАГРАДА ПОЛИТИКИНОГ ЗАБАВНИКА ЗА 2023. ГОДИНУ УРОШУ ДИМИТРИЈЕВИЋУ Књижевни јунак на скејтборду

Роман "Даске" аутора Уроша Димитријевића (издавач Дом културе Студентски град) једногласни је добитник 45. Књижевне награде Политикиног Забавника за књижевно дело намењено младима у 2023. години, а писано на српском језику, саопшио је Жири награде.
t
Фото: Pixabay.com

Жири је радио у саставу: др Снежана Петровић, саветник у Инситуту за српски језик САНУ, проф. др Ирена Шпадијер, професор на Филолошком факултету у Београду (председник), Петар Арбутина, књижевни критичар, Милорад Милинковић, филмски редитељ, и Петар Милатовић.

"Роман Даске је прича о "обичном" књижевном јунаку који скејтом јури кроз своје одрастање и друштвену панораму испуњену живописним ликовима и догађајима, препознатљивим и сугестивним у микро-културиним и социјалним посебностима једне специфичне урбане заједнице. На први поглед непретенциозно приповедање отвара просторе дубоке емотивности, непатворене дечачке наивности и особене отворености својствене младима. Духовито и директно, језиком објективизованим генерацијским осбеностима али и локалним језичким валерама Урош Димитријевић је створио роман који је манифест једне генерације али и простор препознавања и уживања за све оне миленијалце који нису заборавили младост и искреност" пише у образложењу Жирија.  

Фото: Pixabay.com

На конкурс је приспело 48 наслова а жири је у ужи избор уврстио следећа дела:"Игра птица" Катарине Обрадовић, издавач "Klett", "Тајне госпође Мандорле" Ане Цакић, у издању "Пчелице", Рејон 24, Бориса Џинића, "Доказ издаваштво" и Кад ствари пољуде "Креативног центра".

Награда (плакета и новчани износ) добитнику ће бити уручена 28. фебруара,на рођендан Политикиног Забавника, у холу Народне библиотека Србије где ће бити отворена велика изложба поводом 85 пролећа овог култног часописа  на нашим просторима.

 

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести