НАЈУЖИ ИЗБОР ЗА НАГРАДУ „ДР ШПИРО МАТИЈЕВИЋ” У конкуренцији Бајчета, Пиштало и Живковић

Жири књижевне Награде „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години, у саставу Иван Негришорац (председник), проф. др Александар Јерков и Селимир Радуловић (чланови), определио се да у најужи избор уврсти наслове Књижевност с предумишљајем Владана Бајчете (Академска књига); Четири смрти и једно васкрсење Фјодора Михајловича Достојевског Зорана Живковића (самостално ауторско издање) и Песма о три света Владимира Пиштала (Агора).
а
Фото: Промо

Подсетимо, од укупно 122 књиге, пристигле на конкурс Фондације „Др Шпиро Матијевић”, у ужем избору од десет нашли су се и Два Петра Илије Лакушића (ЦИД, Подгорица); Пакрац Владимира Матијевића (Лагуна); Чудо у Банату Милана Мицића (Академска књига); Три јаја на око Љубивоја Ршумовића(Лагуна); Звезда над празнином Дејана Стојиљковића (Лагуна); Ноћне реке Владимира Табашевића (Лагуна) и Измештеник Драгана Хамовића (Прометеј)

Име лауреата Награде „Др Шпиро Матијевић“ за најбољу књигу у 2023. години Жири ће саопштити 19. фебруара, а признање, које подразумева пригодну Повељу и новчану награду у износу од 15.000 евра, биће уручено 23. фебруара 2024. године, у 12 часова, на отварању Дана Шпире Матијевића у Свечаној сали Матице српске у Новом Саду.

Фото: Промо

Књижевно признање, које носи име др Шпире Матијевића, установљено је у знак сећања на овог истакнутог српског писца, преводиоца и универзитетског професора, рођеног 1943. у Колашцу, месту у општини Книн, а трагично страдалог 1993. у Тузли. Награду су до сада добили академик Матија Бећковић, Ђорђо Сладоје, Милован Данојлић, Веселин Марковић, проф. др Јован Делић и Гојко Ђого.

М. Стајић

Фото: Промо
Фото: Промо

EUR/RSD 117.2028
Најновије вести