Народна библиотека Србије обележила 189. рођендан

БЕОГРАД: Поводом 189. рођендана Народне библиотеке Србије, данас је у њеном атријуму одржана Централна манифестација у оквиру које је национална награда у области библиотекарства "Јанко Шафарик" уручена Гордани Ђилас, библиотекару-саветнику Библиотеке Матице Српске.
narodna biblioteka srbije
Фото: Dnevnik.rs

На свечаности у Народној библиотеци Србије окупљенима се обратила министарка културе и иниформисања Маја Гојковић, која је подсетила да је НБС створена након обнављања српске државности.

"Народна библиотека није само чувар нашег колективног сећања, већ и аутентични савременик. Трајући скоро два века, Народна библиотека подједнако са државом, учествовала је у свим њеним успонима и заједно делила тешка времена. Овде, у библиотеци, чувају се непроцењиви рукописи наше националне и културне баштине, који нам помажу да сагледавајући оно што смо били и што смо сада, поставимо боље темеље за оно што ћемо бити", казала је Гојковићева.

Како је нагласила, савремено доба намеће Народној библиотеци Србије нове изазове, на првом месту дигитализацију грађе и популаризацију читања код млађе публике.

Србија заслужује и треба да има централну установу која води рачуна о традицији и истовремено прати савремене трендове у библиотекарству. Долазак господина Владимира Пиштала, једног од наших највећих књижевника данашњице на чело ове престижне институције, велики је подстицај за њен даљи развој", казала је Гојковићева.

Владимир Пиштало, в.д. управника Народне библиотеке Србије, изјавио је да та библиотека није само читаоница.

"Она је културно раскршће. Она нашу културу представља иностранству. Стране културе библиотека представља Србији. Не бисмо желели да иједан важан писац дође у Србију а да не буде представљен у Народној библиотеци. Планирамо да уведемо награду за најбољу књигу коју би давали писци који најбоље знају како се ствара и вреднује литература", казао је Пиштало.

Истакао је да је једна од жеља тима који предводи већа пристност у раду библиотека у читавој Србији.

"Међу наше приоритете спада и унапређење сајта Библиотеке, дугогодишњи пројекат изградње депоа (предлог за архитектонско решење ће бити комплетиран данас или у понедељак) и заштита старих и вредних књига. Потребно нам је више лабораторија за рестаурацију. Књиге које пропадну, пропале су заувек. Никакав ружичасти хоризонт у будућности не може их заштитити за нас", казао је Пиштало.

На рођендан Народне библиотеке Србије своју реч библиотеци дарује по један истакнути посленик наше културе.

Ове године то је био Владан Матијевић.

У част рођендана Народне библиотеке Србије отворена је изложба "Река која спаја: Дунав на графикама из фонда Народне библиотеке Србије" и уприличен књижевни разговор са награђиваним писцем Енесом Халиловићем.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести