Ненаду Грујичићу припала награда "Симо Матавуљ"

СРЕМСКИ КАРЛОВЦИ: Писцу, песнику и културном делатнику Ненаду Грујичићу, за укупни стваралачки опус припала је награда "Симо Матавуљ" у 2021. години, саопштили су Удружење књижевника Србије (УКС) и "Бранково коло".
g
Фото: Youtube Printscreen

Како је наведено, одлуку да награду добије директор "Бранковог кола" Грујичић једногласно је донео Управни одбор УКС-а у коме су Милован Витезовић, Милош Јанковић, Новица Соврлић, Селимир Радуловић, Адам Пуслојић, Гордана Влајић, Драган Мраовић, Живорад Ајдачић и Видак Масловарић.

У данима пандемијске ирационалности, ово је словесна и дивна вест из књижевног живота, коју желим да поделим са свима у знаку преко потребне радости и љубави. Још од школских дана, приповедање Матавуља остављало је на мене утисак од којег расте душа, такав је то језик и - стил овог несвакидашњег српског писца, родом из Далмације, изјавио је Грујичић.

Према његовим речима, Матавуљ је "као нико пре, ни после њега, упечатљиво сликао карактер, менталитет и живот нашега човека из тих предела, али и људи из Црне Горе и Србије".

Грујичић објавио је 16 књига песама, седам избора поезије, осам књига прозе, есеја, критика, полемика и пет антологија, попут "Матерњег језика", "Линије на длану", "Царске намигуше", "Јадца", "Пусте срећа", "Лога", "Живе душе", "Светлости и звука" и"Сремскокарловачких терцине".

Налазећи се на челу ''Бранковог кола'', Грујичић је успео да од ове институције направи културни бренд у Србији и региону. Заслугом Грујичића, вековна поетско-вокална творевина динарских Срба Крајишника, ојкача (римовани десетарачки двостих), уписана је 2013. у први Регистар нематеријалног културног наслеђа Србије, каже се у саопштењу.

Како је најављено, награда "Симо Матавуљ" биће свечано уручена Грујичићу у децембру на годишњој скупштини УКС у Београду.

Награда УКС-а носи име по књижевнику Матавуљу (1852-1908), чувеном по делима "Бакоња фра Брне", "Пилипенда" и другима, који је био истакнути сарадник листа "Бранково коло" од 1895. до 1907. године, и први председник Српског књижевничког друштва (1905), чије традиције данас наставља УКС.

EUR/RSD 117.1643
Најновије вести