НС књижевни фестивал: У фокусу савремена шпанска поезија

НОВИ САД: Тринаесто издање Међународног новосадског књижевног фестивала биће одржано од 27. до 30. августа, најавили су организатори.
festival knjiga
Фото: dkv.org.rs

Подсетимо, за протеклих 12 лета ова манифестација лепе речи представила је више од 860 песника и књижевника (од прозних писаца до критичара и филозофа), затим око 150 преводилаца, као и готово 150 музичара из целог света, представљајући Нови Сад као град изузетне књижевне културе.

Гост Тринаестог издања Међународног новосадског књижевног фестивала је Шпанија. Поезија из ове земље биће представљена у Градској библиотеци Новог Сада, а припремљена је и Антологија савремене шпанске поезије, у избору Хесуса Авгада, који се определио за представљање дванаест песника. Сваки од њих биће у антологији заступљен са 10 песама у преводу Душке Радивојевић, Тијане Пиштигњат и Милене Зиројевић.

Програми ће се ове године одвијати на неколико локација у Новом Саду: традиционално на Тргу младенаца, затим у Библиотеци града, Клубу „Абсолут”, Ресторану „Марина” и на балконима у Змај Јовиној улици,  те у Сомбору и  Сремској Митровици. Нажалост, због финансијских потешкоћа обим овог престижног фестивала битно је смањен у односу на нека пређашња времена, али у госте Новог Сада ипак долази двадесетак писаца из Шпаније, Енглеске, Француске, Немачке, Русије, Португалије, Пољске, Мађарске, Данске... те више од 30 стваралаца из Србије.

Песници који ће наступити на Фестивалу су Хосе Ангел Сикверуело, Миријам Рејес, Хесус Авгадо (Шпанија); Кристрофер Рид (Енглеска); Таис Ернтофт (Данска); Марија Жоао Кантињо (Португалија); Кристина Молнар Рита (Мађарска); Казимир Швјегоцки (Пољска); Аурелија Ласак (Француска); Моника Ринк и  Маркус Ролоф (Немачка); Наталија Борисовна Апрељскаја и Николај Викторович Јерјомин (Русија); Милан Ненадић, Ева Харкаи Ваш, Веселин Мишнић, Бранислав Живановић, као и добитник Бранкове награде.

Планиран је и симпозијум, који ће бити посвећен теми „Књижевност и зло”,  а као учесници најављени цу Алпар Лошонц, Драган Проле, Владимир Гвозден, Корнелија Фараго, Срђан Дамњановић, Бојан Јовановић и Дамир Смиљанић. Домаћини дијалошког представљања писаца биће критичари и преводиоци Јан Красни, Стеван Брадић, Драган Бабић, Душка Радивојевић и Милица Станковић. Биће уручена и Међународна награда за књижевност Нови Сад, а у оквиру манифестација ће се доделити и 58. Бранкова награда.

Укупно узев, на Фестивалу ће током три дана бити одржано више од 30 књижевних и музичких програма, а репрезентативни избор ауторских прилога, од поезије до критичких радова, биће потом објављен у две свеске часописа Друштва књижевника Војводине „Златна греда”.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести