Објављена књига "Хитлерови људи" Жан-Пол Бледа 

БЕОГРАД: Један од најпознатијих француских историчара и професор емеритус Универтитета Сорбона Жан Пол Блед дао је изузетно значајан допринос богатој литератури о Немачкој после Првог светског рата, а посебно периоду након доласка Хитлера на власт књигом "Хитлерови људи".
Žan Pol Bled

Веома обимну књигу објавила је издавачка кућа "NNK Internacional".

Блед, који је и почасни члан САНУ, поделио је личности које је он сматрао да су биле најбитније у Трећем рајху у шест група: корисни идиоти, први круг, цивили, војници, уметници и елимисани.

У "корисне идиоте" су уврштени: Франц фон Папен, Вернер фон Бломберг,

Хјалмар Шахт.

У "први круг" је уврсти Хермана Геринга, Рудолфа Хеса, Јозефа Гебелса, Хајнриха Химлера, Мартина Бормана, и Алберта Шпера.

Међу "цивиле" аутор књиге је сместио: Алфреда Розенберга, Вилхелма Фрика, Јоакима фон Рибентроп, Ханс Франка, Рајнхарда Хајдриха, Балдур фон Шира.

У групу "војника" Блед је на приме сместио Вилхелма Кајтела, Хајнца Гудеријана, Ервина Ромела.

У групи "елиминисани" то су били Ернст Рем и Грегор Штрасер.

Аутор поговора др Војисдлав Павловић, виши научни сарадник Балканолошког инстиутта САНУ је оценио да ова књига има шири значај у европској историографији јер је аутор "сагледавао изабране личности кроз призму њиховог личног односа према Хитлеру".

Истовремено, нагласио је Павловић у овој књизи се показује "како је размишљао и деловао Хитлер, али и укупан нацистички апарат коме је он био на челу, а оличен у личностима о којима је Блед одобрао да пише". 

"Књига објашњава како су "Хитлерови људи" стварали Хитлера као несумњиво харизматичну личност и лидера али и како је он стварао круг својих сарадника из кога ће израсти нацистичка машинерија", написао је Павловић и додао да "упоредни портрети прате успон и пад најзначајнијих Хитлерових сарадника, исписујући тако уједно и историју Вајмарске и нацистичке Немачке".

Осим научника ова књига је писана и за све које занима период нацизма, историја Немачке и Хитлеров "двор", јер је писана наративним језиком.

EUR/RSD 117.1527
Најновије вести