Отишао је чика Раша, сјајан човек и чаробњак речи

БЕОГРАД: Отишао је сјајан човек, чаробњак речи, пријатељ ведрог духа... сложили су се Илија Церовић, Прволсав Плавшић, Петар Живадиновић и Витомир Теофиловић на комеморацији поводом смрти књижевника и телевизијског зналца Радивоја Раше Попова одржаној данас у Галерији РТС-а.  
rasa popov, Dnevnik/Branislav Lučić
Фото: Дневник/Бранислав Лучић

Комеморацији су присуствовали Рашин син Бојан који је свештеник у Москви и унука Марија.
Иза Раше Попова је остала и ћерка Дијана и укупно троје унучади. 
Илија Церовић главни и одговорни уредник РТС-а напоменуо престало куцати срце Раше проналазача, срце писца, новинара, глумца, приповедача.

"Овај рођени Мокричанин био је успешан и као писац и као новинар. Био је и лектор за српско-хрватски језик у Лондону и главни уредник издавачке куће Матица српска...Писао је песме за децу и одрасле и урадио преко 500 телевизијских емисија. Остаће незабораван као Раша проналазач у серији Љубивоја Ршумовића "Фазони и форе". Сматрам привилегијом у свом животу што сам у једном кратком периоду учио новинарски занат од Радивоја Раше Попова. Био је сјајн човек ". казао је Церовић. 

Првослав Плавшић колега Раше Попова из научне редакције некадашње Телевизије Београд напоменуо је да је у галерији РТС присутно много пријатеља славног књижевника. 
"Када би сви говорили о Раши Попову то би трајало данима. Било је много лепих ситуација и анегдота које смо Раша и ја прошли заједно. Ако данас прођете поред киоска и погледате насловне стране новина видећете једно меко, пријатно, грађанско лице човека. Рашино лице потпуно одудара од политичког и порнографског ријалитија који је остатак садржаја тих новина." казао је Плавшић. 

Он је истакао да је Раша Попов сваку реченицу успео да претвори у неку малу теорију.
"Жалио се Раша да не зна да вози бицикл и од тога одмах направио стих: Гени, гени, шта је у мени никло, не умем да возим бицикло" . Ми смо му рекли да ћемо га научити да вози бицико, али Раша није желео да мења тај стих. Био је човек који је могао да опише живот као неки сеоски чапкун а да истовремено буде озбиљан филозоф и мислилац. Био је омиљени дечији проналазач и чаробњак речи." казао је Плавшић. 

Пријатељ Раше Попова се сетио епизоде из његовог живота у Енглеској када му је станодавац дао отказ. 
"Причао ми је Раша како му је станодавац казао да треба да иде. Вели: мој пас више воли вас него мене. Раша му је одговорио да је у заблуди јер њега воли као пса. "Вас цени и поштује као господара" казао је Раша и задржао стан" казо је Плавшић. 

Петар Живадиновић издавач напоменуо је Раша попов храбро и пионирски радио ствари у популаризацији науке .
"Било да је сам стварао или да је подржао оне који су стварали емисије које су биле авангарда за тадшње стандарде телевизије. Он је био један од најбољих педагога који су постојали у српској култури без обзира да ли је радио емисије из популаризације науке или емисије за децу. Његова ерудиција је била невероватна. Раша Попов је дух игре спроводио у свом животу и све око себе наводио да раде слично. Никада није био досадан. Озбиљни интелектуалци и деца су учили од њега . Био је пријатељ ведрог духа." казао је Живадиновић. 

 Књижевник Витомир Теофиловић је казао да је јако тешко осврнути се на један тако блистзав живот какв је имао Раша Попов. 
"Био је савршени писац и забављач деце. Ушао је са својим бајкама за децу у читанке. Забавно и поучно су речи које описује његов опус. У коју год би школоу ушао моментално би изазивао експлозију одушевљења. " казао је Теофиловић.

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести