Писцу Слободану Владушићу награда Бескрајни плави круг

НОВИ САД: Награда "Бескрајни плави круг" за најбољи роман 2021. године припала је "Омами" Слободана Владушића једногласном одлуком жирија, саопштила је данас Матица српска. "Владушић је романом ''Омама'' одао почаст животу и делу Црњанског, премреживши га профињеним дијалогом са његовим целокупним делом", наводи се у одлуци жирија.
vladusic
Фото: Youtube Printscreen

Чланови жирија Александар Јовановић, Небојша Лазић, Јелена Марићевић Балаћ, Горан Радоњић и Младен Шукало оценили су да је Владушић створио "тамну и дубоку слику модерног времена, са Берлином тридесетих година, у којем се као у жижи укрштају појединачне и колективне судбине и наслућује злокобно време које нам долази из прошлости и будућности".

"У сложеном приповедачком поступку, изграђеном на веома добром познавању историјске и културне грађе, остварује се аутентичан романескни свет, померен и реалан у исти мах", наводи се у одлуци.

"Омаму" (2021) је објавила Лагуна, а Владушићу ће награда бити уручена 30. новембра у Матици српској у оквиру манифестације "Дани Милоша Црњанског".

У ужем избору за "Бескрајни плави круг" Матице српске били су "Клобук" Петра Сарића и "Небо, тако дубоко" Весне Капор.

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести