Пиштало и Шапоња на фестивалу књиге у Индији

Истакнути српски писац Владимир Пиштало и Ненад Шапоња, песник, књижевни критичар и главни уредник Издавачке куће “Агора” гости су Међународног фестивала књиге у Кочију у Индији који се одржава од 6. до 10. марта.
knjiga, freeimages
Фото: Freeimages

У оквиру програма Светска литература Шапоња ће данас водити разговор са Владимиром Пишталом поводом романа “Тесла, портрет међу маскама” који је објавила “Агора” и његовог превода на малајалам језик. Роман "Тесла, портрет међу маскама"  је у Србији остварио незабележен успех – након НИН-ове награде и Награде Народне библиотеке Србије за најчитанију књигу, ушао је у читанке за основну школу и  гимназију, објављен је са успехом у свим бившим југословенским  републикама, а у САД је доживео два издања. Преведен је на 13 језика.

Живи у Америци где предаје светску и америчку историју на Универзитету у Вустеру, Масачусетс.

У разговору о савременој поезији Ненад Шапоња ће представити своју књигу  песама “Слатка смрт: неке стране света”, објављену у издању КОВ-а. Кроз три поетска циклуса  у овој збирци -  Упорност чисте илузије, Шушта појавност и Завера међубића  (који, по нумерисаним песмама без наслова подсећа на поему), Шапоња показује не само своју велику ерудицију већ да је пре свега расан песник који поседује смисао за рефлексивну, маштовиту и надасве емотивну лирику која осваја "небо мисаоности", а да лако, задржава "истинитост интимног навода".

Н. П.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести