Почиње Фестивал књижевности Крокодокодил

БЕОГРАД: Фестивал книжевности и илустрације за децу "Крокодокодил", који у први план ставља књижевност за децу и културу читања, као и одгајање нове читалачке публике, почиње сутра и трајаће до краја јуна, најавили су организатори, београдска удружења "Крокодил" и "ОК - Образовање и култура".
E knjiga/Jutjub
Фото: Youtube Printscreen

У средишту програма је представа "У туђим патикама" Јасминке Петровић, у режији Владана Ђурковића коју ће играти ансамбл позоришта "Дадов".

У долазећим месецима представа ће пропутовати у што је могуће више места у Србији, како би представила узбудљив и фантастични свет, створен тако да истовремено забави и едукује те ангажује малишане из удаљених насеља, мање развијених или приградских насеља великих градова, уопште из места у којима недостаје контакта са савременим културним садржајем, истичу организатори.

Тема овогодишњег фестивала је поштовање различитости и намера организатора је да кроз четири одабране књиге испита и постави питања о односу средине према деци која су на неки начин другачија од већине. 

Књиге које ће бити приказане у оквиру фестивала су: "Рико, Оскар и тајанствене сенке" немачког писца Андреаса Штајнхефела (Одисеја), "Суперувце", стрип новела Сиси Бел (Чаробна књига), "Скроз истинит дневник једног повременог Индијанца“ Шермана Алексија (Урбан Реадс) и "О мачкама, нотама и бубама“ Јасминке Петровић (Креативни центар). 

Питање толеранције и прихватања различитости су најважнији аспекти овогодишњег фестивала, који ће осим представе обухватити и неколико радионица и предавања за одрасле.

Први програм за одрасле одиграће се 15. октобра у КРОКОДИЛовом Центру за савремену књижевност под насловом "О дугмету, злогоњама и срећи - Како се различитост прихвата у нашем друштву?"

У разговору ће учествовати: Јасминка Петровић, ауторка књиге „О дугмету и срећи“, Љилана Маринковић, директорка Креативног центра, Јована Караулић продуценткиња филма „Злогоње“ и Марко Манојловић, сценариста филма „Злогоње“. 

EUR/RSD 117.1474
Најновије вести