Породица Пабла Неруде: Он је отрован

МАДРИД: Породица чилеанског песника Пабла Неруде тврди да је он отрован смртоносном бактеријом која је убризгана у његово тело, пише шпански дневник "Паис".
е
Фото: Pixabay.com

То је изјавио његов нећак и адвокат Родолфо Рејес, наводећи да је бактерија клостридија пронађена у његовом телу у тренутку смрти.

Према његовим речима, међународна комисија стручњака која је анализирала бактерију клостридиум ботулинум, пронађену у његовом телу 2017. године, утврдила да је њено порекло ендогено, као и да то потврђује тезу Комунистичке партије Чилеа, према којој је супстанца "убризгана као биолошко оружје", односно да је Неруда отрован.

"Могу то да кажем јер знам извештаје. Кажем ово, као адвокат и нећак, са пуно одговорности, јер судија то још не може да истакне, јер она мора да има све информације", рекао је Рејес у разговору за "Паис".

Он додаје да се у почетку није знало да ли је бактерија ендогена или егзогена, односно да ли је интерна или екстерна.

"А сада је доказано да је ендогена и да је убризгана или постављена", додао је он.

Неруда је преминуо 23. септембра 1973. на клиници Санта Марија де Сантјаго, 12 дана након пуча којим је свргнут председник Салвадор Аљенде.

За 40 година, званични узрок његове смрти био је рак простате, све док његов бивши возач Мануел Араја није рекао да је отрован.

Случај Неруде, добитника Нобелове награде за књижевност 1971. године истражује се више од 10 година, а његов случај је дуго био под строгом тајном.

EUR/RSD 117.1627
Најновије вести