Последња књига Сема Шепарда у издању Геопоетике

БЕОГРАД: Последња књига прослављеног глумца, драмског писца и сценаристе Сема Шепарда “Шпијун из првог лица” недавно је објављена постхумно, и налази се у домаћим књижарама, захваљујући издавачкој кући “Геопоетика” из Београда.
с
Фото: Youtube Printscreen

Критичари су дефинисали тестаметарно дело славног уметника, који је преминуо 2017. године, као мемоарску фикцију, у којој се нижу слике прошлости и садашњости из живота протагонисте које садрже лепоту калеидоскопа.

Како пише у поговору преводиоца књиге Иване Ђурић Пауновић, приповедач није супериоран у односу на читаоца, јер су и њему неки делови приповедања прилично нејасни колико и другима.

Визура писца је врло специфична, као да се налази на ивици трајања, која га приморава да детаље свог живота види неким новим очима.

Секвенце из породичног живота, успомене са снимања филмова, анегдоте које су заостале у неком делу свести, представљају садржај тог књижевног дела, које је у исто време трагично и комично.

Амерички уметник Сем Шепард (1943-2017) био је веома свестран, а шира публика га познаје највише као глумца у многим запаженим филмовима као што су “Путник”, “Пут у космос” или “Дани раја”.

Ипак, његов књижевни рад је изузетан, јер је овај продуктиван аутор написао скоро 60 позоришних комада, од којих су познати - “Невидљива рука” (1969), “Проклетство изгладнеле класе” (1977), “Погреб детета” (1978, добио Пулицерову награду), “Бог пакла” (2004).

У домаћим позориштима игране су његове драме “Луди од љубави (1983), “Стање шока” (1991) и други.

Такође, објавио је и неколико књига приповедака, есеја и мемоара, као што је последње дело у издању “Геопоетике”.

Сматра се за једног од најзначајнијих драмских писаца у савременој историји америчког позоришта, а комади су му били негде на линији чувених драматичара Јуџина О''Нила и Артура Милера.

Као сценариста је имао успеха са остварењима “Кота Забриски” Микеланђела Антонионија, “Париз, Тексас” Вима Вендерса (филм је 1984. освојио Златну палму у Кану), “Луди од љубави” Роберта Алтмана, “Кад прошлост закуца”, такође у режији Вима Вендерса.

За улогу у драми “Пут у космос” Филипа Кауфмана добио је номинацију за Оскара за споредну улогу, а имао је запажене роле и у остварењима “Досије пеликан”, “Слепи хоризонт”, “Френсис” уз супругу Џесику Ланг, “Пад црног јастреба”, “Срце грома”, “Кукавичко убиство Џесија Џејмса”.

 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести