„Поздрав“ Мирјане Стефановић: Одрешити дијалог с великим темама

Културни центар Војводине „Милош Црњански“ објавио је збирку поезије под називом „Поздрав“ Мирјане Стефановић, прошлогодишње добитнице награде „Милица Стојадиновић Српкиња“.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

Књига је објављена у едицији „Добитница књижевне награде “Милица Стојадиновић Српкиња““ КЦВ „Милош Црњански“, с обзиром да додела овог признања песникињама подразумева и штампање њихове књиге. Збирка „Поздрав“ објављена је у избору Радмиле Гикић Петровић и са поговором Владиславе Гордић Петковић.

„Свет који пева Мирјане Стефановић у сталном је сукобу манифестног и свакодневног с једне, и интериоризоване договорне оперативности с друге. Манифестно и свакодневно се ритмички понављају, а за њихову чудноватост задужени су тајни договори на којима почива реални свет, договори премрежени мрачним обавезама и сабласним дужностима које се често заснивају на дубоко укорењеним неправдама. Друштвена правила, морални закони, политичке и културне праксе јесу све оно на шта Мирјанина поезија реагује оштрим оком и киселим осмехом“, наводи Владислава Гордић Петковић у поговору ове књиге.

У поезији Мирјане Стефановић, како указује Владислава Гордић Петковић има пркоса, ината, одрешитог дијалога са великим темама и моћним силама, у њима се лирски субјект с неким и нечим вечито прегања и расправља, гордо и ругалачки, скривајући бол. Никад скрушена и никад непомична, песникиња пита и копа, наваљује и досађује, спремна да се буни, да детронизује, да растави сваки мађионичарски и реторски трик. Мирјана Стефановић је, по речима Владиславе Гордић Петковић ауторка важног снопа песама социјалне и егзистенцијалне тематике, тематике које нема довољно у српској књижевности, пречесто опседнутој фантазмама моћи, а поразно незаинтересованој за животе сиротиње, инвалида рада, бездомних, маргиналних и невидљивих.

        Н. Пејчић

EUR/RSD 117.1661
Најновије вести