Празник књиге од четвртка до 13. марта на Новосадском сајму

НОВИ САД: Награда „Лаза Костић“, најзначајније признање Међународног сајма књига, који ће се на Новосадском сајму одржати од 3. до 13. марта, додељена је равноправно Зорану Ђерићу за својеврсну рекапитулацију његовог 40-тогодишњег поетског деловања сабрану у „Песмама продуженог трајања“ у издању Културног центра Војводине „Милош Црњански“, и Јовици Аћину за приповедни тестамент под називом „Бања“, који је објавила „Агора”.
s
Фото: Novosadski sajam

Поред Награде „Лаза Костић” за најбољу књигу објављену између два новосадска празника лепе речи, жири који су творили Фрања Петриновић, Горан Ибрајтер и Владимир Гвозден, донео је одлуку да награду у области дечје књижвности добије Весна Алексић за „Дуго мачје лето” у издању Креативног центра, док је „Прометеј” понео признање за Издавачки подухват године за двотомну лингвистичку студију „Настанак европских језика” италијанског професора Марија Алинеија.

У овој категорији додељена си, иначе, и два специјална признања - Академској књизи за „Преображај света. Глобална историја 19. века” Јиргена Остерхамела, и својеврсној хрестоматији „Река: једна другачија дунавска антологија” насталој под окриљерм пројекта „Нови Сад - Европска престоница културе”.


Изложба „Матија”

Како је најављено, првог дана Сајма књига отварању изложбе посвећене његовом делу присуствоваће академик Матија Бећковић. Иначе, међу гостима што издавача, што организатора манифестације, а што Фондације „Нови Сад - ЕПК” биће и Анте Томић, Миљенко Јерговић, Ласло Вегел, Кристиан Новак, Милица Вучковић, Милена Марковић, Дамир Каракаш, Слободан Владушић, Горана Раићевић, Натали Сковронек, Перо Зубац, Румена Бужуровска, Дејан Тиаго Станковић... 


Под окриљем централног програма Сајма књига, Дана „Лазе Костића”, планирано је обележавање два велика јубилеја - 250 година од рођења знаменитог српског позоришника Јоакима Вујића, као и 100 година од рођења великана поетске речи Васка Попе.

Посебан сегмент програма биће посвећен Лази Костићу као драмском лику, док ће треће велико поглавље Дана у фокусу имати новосадску књижевност, од периода романтизма, преко чувене алтернативе из шездесетих и седамдесетих година прошлог века, па до представљања нове генерације овдашњих стваралаца.

Неће, наравно, изостати ни промоције издавача, међу којима ће нарочито важну улогу имати институције чију је издавачку делатност свесрдно помогао Покрајински секретаријат за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама, од Српског народног позоришта, који ће представити коначно завршену Енциклопедију најстаријег професионалног театра у Срба, преко КЦВ „Милош Црњански” до Покрајинског завода за заштиту споменика културе 

Покрајински секретар за културу, јавно информисање и односе с верским заједницама Драгана Милошевић најавила је да ће ове године таквих програма бити више од 20, од промоције нових издања до научних скупова.

Она је најавила и да ће у посету овдашњим институцијама културе и Сајму књига доћи градоначелник грчке Каламарије Јанис Дардаманелис, као и представници Универзитетске библиотеке из Бањалуке, као и добојске библиотеке.


До сада највећи „Путокази”

Процене су да ће овогодишњи Сајам образовања „Путокази” бити, упркос пандемији, највећи до сада организован на Новосадском сајму, будући да се очекује рекордан број излагача који ће представити чак 500 образовних профила, односно „свеобухватну понуду средњег, вишег и високог школства у нашој земљи употпуњен понудом факултета у иностранству - у Републици Српској, Словенији, Словачкој и Канади. „Протеклих година, удружени око заједничких пројеката, започели смо и завршили радове на изградњи Научно-технолошког парка, успешно приводимо крају изградњу зграде Биосенса, ове године смо почели, а следеће ћемо завршити изградњу Студентског културног центра... Оваквим заједничким пројектима показујемо снагу републичке и покрајинске владе, али и Града Новог Сада, као и наших истакнутих научних радника који нас промовишу у свету и, наравно, наших европских пријатеља који нас подржавају на том путу“, изјавио је на конференцији за новинаре покрајински секретар за високо образовање и научно-истраживачки делатност проф. др Зоран Милошевић.


„У оквиру предстојећих сајамских дешавања представићемо и међународни пројекат Млади и наслеђе, на који смо изузетно поносни, као његов носилац, јер је кроз идеју о повезивању младих из Мађарске, тачније из Чонграда, и из Војводине, обухваћена тема о заштити културног наслеђа у општем смислу, с једне стране, и повезивање са местом рођења нашег великог писца Милоша Црњанског”, навела је Драгана Милошевић. 


„Сава Шумановић” Стевану Којићу

Награда „Сава Шумановић”, која ће бити уручена на отварању 26. међународне изложбе уметности „Арт експо”, припала је Стевану Којићу, редовном професору на Катедри за нове ликовне медије Академије уметности у Новом Саду и на Факултету ликовних умјетности на Цетињу. Сама изложба биће у знаку поставке дела три великана војвођанске уметности - Јожефа Ача, Бошка Петровића и Јована Солдатовића, те вернисажа посвећеног 175. годишњици изласка „Горског вијенца” Петра ИИ Петровића Његоша из штампе, који се реализује у сарадњи са Удружењем Црногораца из Новог Сада.  


Иначе, у време одржавања Међународног сајма књига под куполом Новосадског сајма биће уприличен и јединствени мултимедијални књижевни павиљон „Сеобе душа”, који се реализује у партерству са Фондацијом „Нови Сад - Европска престоница културе” у оквиру програмског лука „Сеобе”, затим изложба уметности Арт експо, док ће 9. и 10. март протећи и у знаку 17. издања Сајма образовања „Путокази”, пре свега намењеног ученицима завршних разреда основних и средњих школа. Уз све то, Хала 1 биће простор у којем ће се организовати различити перформанси, позоришне представе и, пре свега - музички хепенинзи. Концетни програм отвориће сутра увече јапански гитариста, кантаутор и продуцент Миyави, а најављени су и Barcelona Gipsy Balkna Orchestra, затим Antropoceno– нови пројекат дела чланова чувеног састава Gotan Project, па Биља Крстић и њен Бистрик оркестар, а финале, 13. марта, резервисано је за заједнички концерт немачког музичког пројекта Original Enigma Voices и новосадског ансамбла Камерата Нови Сад. Под окриљем „Сеоба душа” биће изведене и две позоришне представе - „Б(ј)егунци” редитеља Душана Мамуле и „Сви смо ми однекуд дошли, а неко и мало раније” италијанског редитеља Адрее Елодија Моретрија, у извођењу удружења „Шмиранти“.

М. Стајић

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести