У Новом Саду отворени Међународни сајам књига и изложба Арт експо 

Међународни сајам књига и 24. Међународна изложба уметности “Арт експо” отворени су на Новосадском сајму, а у четвртак почиње и Сајам образовања “Путокази”.
t
Фото: Jaroslav Pap

Ове сајамске манифестације на јучерашњем отварању Милош Вучевић, градоначелник Новог Сада означио је као праве смернице ка друштву у коме ћемо се такмичити знањем, памећу, способношћу да мењамо себе, неке наше лоше навике, систем и друштво и градимо бољу будућност.

– За мене и генерације које су одрастале са књигом у руци и чланском картом библиотеке у џепу ово је једна од најлепших манифестација које се дешавају под куполама Новосадског сајма – указао је Вучевић. – У ери друштвених мрежа, у којој је чет заменио разговор очи у очи, верујем да је књига и даље најбољи пријатељ душе, често сигурно уточиште, а увек моћ која чини да сваки човек буде бољи.

И зато, поручио је новосадски градоначелник, „од књиге не треба одустати чак и кад се све чешће користи у електронском издању”.

– А то да од књиге не одустајемо показујемо организујући сајмове попут овог и немојте мислити да је ово једно од ретких преосталих места на којима се данима говори о лепој писаној речи и ужива и уметности, јер их је још много и тек ће их бити како се наш град припрема да буде центар евррпске културе 2021. До те титуле стигли смо заједно идејама, знањем и енергијом, жељом да се наше културно благо али и то што знамо и можемо данас у свету модерне уметности далеко чује и види.

Јуче су на отварању централне манифестације Сајма књига - Дани Лазе Костића, на којој ће до 11. марта бити одржано стотинак програма, уручене и овогодишње награде сајма. Признање које носи име Лазе Костића, за набоље књижевно остварење објављено између два Сајма књига, припала је новосадском песнику, есејисти и антологичару Селимиру Радуловићу за поетску збирку “Дванаест” објављену у издању београдског Завода за уџбенике. Одлуку је донео жири у саставу Фрања Петриновић, Ђорђе Писарев и Зоран Ђерић који је Издавачким подухатом прогласио капиталну едицију “Српске војводе” новосадског “Приметеја”. Истом издавачу и кући “Корнет”, као суиздавачу, припала је Специјална награда за “Српски речник синонима”, а примили су је Зоран Колунџија, директор “Прометеја” и аутор Павле Ћосић, иначе директор “Корнета”. Признања су уручили градоначелник Вучевић и директор Новосадског сајма Слободан Цветковић.

– Песник, приповедач, драмски писац, философ, мистик, књижевни и позоришни критичар, преводилац, новинар, правник, гимназијски професор, народни трибун, скупштински посланик, дипломата, национални завереник – шта све није био Лаза Костић. Уз то, и полиглота који је изузетно владао старогрчким, латинским, немачким, мађарским, француским, енглеским и руским језиком. Мало је којег завереника српског језика, као лирски расположеног песника, тако носила непредвидива матица постојања, као што је то случај с аутором чије ће се песме читати и после хиљаду година –  рекао је Селимир Радуловић, примајући награду. – Ако сам гдекојим стихом домашио врхове његовог мајсторског писма, ако сам, изнедрујући из дубина дуге народне приче од почетка од краја, из средишта јединствене архетипске стуктуре, која прекрива простор од Дантеове архитектонике до Раблеове дезинтеграције, показујући да се митологија и песништво крећу у истом вербалном простору, повероваћу да нисам сејао на камену неродном и да је могуће, у икумени која је у пламену, из тихе и мирне луке, гледати не оно што се не види, а не на оно што се види. Као и све што дише и моја песма слави Господа; лепота се спушта озго, а песма, као и људска душа, сија изнутра и огледало је славе Његове. Само је један Песник универзума, распета мисао, вели Свети Максим Исповедник, односно, мисао сваког облика овог света; Оног који је све што постоји привео из небића у биће. Зрак таворске светлости.

На јучерашњем отварању Сајма књига публици се представио и један од иностраних гостију, италијански писац Дијего де Силва. Подсетимо, његов роман “Брачна терапија за љубавнике” објавио је београдски “Клио”.

        Н. Попов

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести