ПРЕМИНУО ПИСАЦ СЕЋАШ ЛИ СЕ ДОЛИ БЕЛ И ОЦА НА СЛУЖБЕНОМ ПУТУ Напустио нас Абдулах Сидран

Босанскохерцеговачки песник, писац и сценариста Абдулах Сидран преминуо је данас у 80. години живота, потврђено је за портал Радиосарајево.ба.
e
Фото: Youtube Printscreen/ FACE HD TV

Неколико месеци био је у тешком здравственом стању. Сидран је уређивао омладинске листове и часописе, предавачке трибине. До априла 1992. био је запослен на РТВ Сарајево, као "водећи драматург".

Шездесетих година прошлог века објављивао је песме и прозу, у генерацији младих књижевника коју често називају 'шездесетосмашком'. За своје књиге поезије награђиван је књижевним и друштвеним признањима (Шестоаприлска награда града Сарајева, Годишња награда Удружења књижевника БиХ, Годишња награда Издавачког предузећа Свјетлост, Змајева награда).

У рату објављена, књига његове поезије ''Сарајевски табут'' награђена је признањем, Наградом слободе, ПЕН-центра Француске. Избори из његове поезије, у преводу на немачки, италијански, објављени су у Аустрији, Француској, Италији, а за италијанско, двојезично, издање, добио је награду "Премио letterario 1996 della Fondazione Laboratorio Mediterraneo". Сценариста је филмова ''Сјећаш ли се Dolly Bell'' и ''Отац на службеном путу'', редитеља Емира Кустурице и Кудуз Адемира Кеновића. Био је члан Академије наука и уметности БиХ и мајсторски кандидат у шаху. 

 

EUR/RSD 117.1117
Најновије вести