Промоција књиге Ненада Шапоње у КЦВ „Милош Црњански“

У Културном центру Војводине „Милош Црњански“ (Војводе Путника 2, у Новом Саду) у оквиру програма „Фокус плус“ у уторак од 18,30 часова биће представљена књига путописа „А Брисел се да преходати лако“ песника, есејисте и критичара Ненада Шапоње, оснивача и главног уредника издавачке куће „Агора“.
knjiga, pixabay
Фото: pixabay.com ilustracija

У разговору ће учествовати Владимир Пиштало, књижевник; Ђорђе Писарев, књижевник, Снежана Савкић, књижевна критичарка и аутор, а модераторка је Гордана Ненин.

Ова књига у обличју дневничко-путописне прозе, по оцени Саве Дамјанова садржи много више но што поменути жанр традиционално наговештава. Она јесте својеврсна наративна-новелистичка или „романескна” текстура кроз коју би читалац лако могао да плови као кроз фикцију а не као кроз строго стварносни, нефикционални материал. Ненад Шапоња се, како указује Владимир Пиштало бави успостављањем веза између различитих стварности, језика, држава и књижевних светова о свом руву и о свом круву. Цитирајући ауторове речи да „мали поклони из другог света имају велику тежину“ Пиштало каже да је тачно такав и сваки од Шапоњиних записа. Маскиран у издавача овај наш песник, све у славу књижевности и њеног смисла, шпартајући по свету, открива нам да је тај свет битно другачији од наших преовлађујућих стереотипа о њему. Отворених очију за невидљиво, једнако као и за оно свима видљиво и опипљиво, Шапоња својим примером показује нам како уствари песници шире простор овога света.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести