Радославу Петковићу награда Душан Васиљев

КИКИНДА: Књижевна награда “Душан Васиљев” за 2017. годину припала је Радославу Петковићу за збирку есеја “Колумбово јаје” у издању “Академске књиге”, саопштено је на конференцији за новинаре у просторијама Градске управе Кикинда.
petkovic kolumbovo jaje
Фото: delfi.rs

Жири, у саставу Ана Пејовић, Владимир Арсенић и Срђан Срдић, одлуку је донео већином гласова. 

У образложењу се наглашава да су Петковићеви есеји плод изразите ерудиције једног од последњих српских аутора који се интензивно и систематски бави овим племенитим жанром, што представља својствену храброст и квалитет по себи. 

Петковић, како истиче жири, своје текстове пише са специфичним полетом и елеганцијом, луцидно и крајње промишљено, свестан да је припадник културе која далеко надилази локалне и националне границе, преузимајући на себе опсервације које се тичу општеевропских топоса, на тај начин делујући у једном универзалном наративу, својственом литературама велике традиције. 

У два од три есеја, Петковић износи нове погледе и увиде у природу и смисао Првог светског рата, што је више него индикативна веза са светом у ком је свој кратки живот провео, али и који је опсесивно тематизовао Душан Васиљев, наведено је у образложењу.

У конкуренцији за награду “Душан Васиљев” било је 111 наслова, а у најужем избору, нашли су се и роман Мире Оташевић “Горгоне” (Геопоетика) и књига песама Огњенке Лакићевић “Љубавна писма Гуглу” (КрР).

Књижевну награду “Душан Васиљев” додељује град Кикинда с циљем промоције савремене српске књижевности и у знак сећања на великог кикиндског песника. 

EUR/RSD 117.1415
Најновије вести