Радуловићу „Ђура Даничић” и „Филип Вишњић”

Селимир Радуловић, новосадски песник, есејиста, антологичар, управник Библиотеке Матице српске, овогодишњи је лауреат Награде Филип Вишњић.
Selimir Radulović Foto: Dnevnik.rs
Фото: Селимир Радуловић Фото: Дневник.рс

„Селимир Радуловић је поета доцтус у најбољем значењу те речи. Добар познавалац пре свега библијског текста, светоотачке литературе, класичног римског и грчког песништва, као и савремене европске и српске поезије, створио је сопствени, већ сасвим препознатљиви песнички ентитет, особену синтезу која му даје засебно место у српској књижевности”, наводи се у образложењу жирија.

У књижевном свету поједностављених и можда превазиђених подела на песнике природе и песнике културе, Радуловић је, наводи даље жири, „одабрао да буде песник духа, песник еманације, изливања Божије суштине на свет у коме живимо”:

„Као да својом поезијом настоји да опомене да оно што је једино суштаствено и животворно бива неосвешћено јер је замагљено ефемерним манифестацијама свакодневља. Пажљиво бираним језиком и стилским средствима он се на особен начин односи према традиционалном, свестан елиотовске димензије овог појма. Привид архаичног тона, који ту и тамо пелцује сликама из савременог света, и егзистенцијалним недоумицама модерног човека, овој поезији дају до сад непознату боју у нашем песништву. И жири се сагласио да управо оваква поезија заслужује награду са именом првог српском модерног песника, Филипа Вишњића”.

Награда је Селимиру Радуловићу уручена на Данима Филипа Вишњића, одржаним протеклог викенда у Вишњићеву. Иначе, Радуловићу је у седмици за нама добио и престижну Награду Ђура Даничић, коју додељује Заједница матичних библиотека Србије за допринос развоју библиотекарства и културе у целини. Награда је управнику Библиотеке Матице српске уручена на 15. годишњем стручно-научном скупу Заједнице матичних библиотека Србије Библионет, који је ове године одржан у Лесковцу, у организацији Заједнице и тамошње Народне библиотеке „Радоје Домановић”.     

М. С.

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести