Расте потражња аудио књига на Западу

БЕОГРАД: На Западу Европе влада јагма за аудио књигама, пренео је "Обзервер". 
e
Фото: pixabay.com

У ово време када у целом свету опада продаја књига само продаја аудио књига је у сталном порасту а многи се питају да ли ово мења однос читалаца према штампаним књигама и то и оних штампаних на хартији и које се читају помоћу интернета.

"Обзервер"је пренео Марка Хадона да "није поштено прочитао ни једну књигу док му није била прочитана".

Аудио књиге нису неки новитет али њихова продаја је порасла за 43 одсто у 2018. години док се продаја штампаних књига смањила у истом периоду за пет одсто први пут за протеклих пет година. 

Ако би се тема посматрала из историјске перспективе онда би требало подсетити да је Хомерова Илијада била у суштини аудио књига пре него је била записана. 

Данас многи пусте неку аудио књигу да их успава као што су то некада радили родитељи. Други их слушају док се шетају, или док пазе на децу или као алтернативу тв програму. Родитељи кажу да су аудио књиге веома добра забава за децу док их возе у колима,а они који иду на посао возом или подземном железницом радо слушају уместо да читају.

Према једном истраживању из 2016. године се показало да 91 одсто испитаника није правило разлику дали су неки текст читали или слушали.

Занимљиво је било сазнање да читаоци боље памте оно што су прочитали из штампаних књиге него из текстова које су прочитали на екрану. 

Издавачи су, међутим, задовољни јер њима је битно да се књиге продају у било којој форми.
 

EUR/RSD 117.1776
Најновије вести